Campionatul Mondial Qatar 2022

Patru zile până la debutul Campionatului Mondial de fotbal din Qatar 2022: Cum arată stadioanele ce găzduiesc cele 64 de partide?





Mai sunt puține zile până la startul Campionatului Mondial de fotbal din Qatar, un turneu final unic din mai multe puncte de vedere. Vor fi în total 64 de meciuri care vor avea loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2022. Partidele vor fi transmise în direct pe TVR 1 și TVR 2. Orele de start pentru partidele din Qatar vor fi 12, 15, 17, 18 și 21 (orele României).

Meciul de deschidere se joacă la Al Khor

Așadar, „mondialele” vor debuta duminică, 20 noiembrie, la ora 18.00 cu partida Qatar – Ecuador, din Grupa A. Aceasta se va desfășura pe stadionul de 60 de mii de locuri Al Bayt Stadium din Al Khor, un oraș situat la 35 de kilometri nord de Doha. Vezi cotele Superbet ale echipelor de la Mondial şi alege-ţi favorita!

Structura magnifică de cort în tradiționalele dungi albe și negre învăluie un stadion de fotbal ultramodern. Înăuntru, fanii au parte de modelele tradiționale în culori vibrante specifice populației nomade din aceste locuri.

Sustenabilitatea a fost esențială în dezvoltarea stadionului Al Bayt, iar nivelul superior a fost proiectat pentru a fi eliminat după turneu, permițând demontarea tribunelor și redarea suprafeței gazonului zonei care cuprinde numeroasele parcuri, lacuri și terenuri protejate de centură verde ce se întind de la stadion și până la mare. Intră în SuperSocial, singura rețea socială dedicată pariorilor din România, și găsește-ți inspirația!


„Lusail Stadium” – prima gazdă a Argentinei lui Messi

Al doilea stadion și cel mai mare este Lusail Stadium cu 80 de mii de locuri din Lusail City, un oraș situat la 20 de kilometri nord de Doha. Primul meci pe care îl va găzdui va fi pe 22 noiembrie, Argentina – Arabia Saudită din Grupa C, începând cu ora 12.00

Designul stadionului reflectă bolurile realizate manual găsite în întreaga lume arabă și islamică în timpul ascensiunii civilizației, în timp ce interacțiunile de lumină oglindesc felinarele fanar din regiune. Odată cu trecerea timpului, exteriorul auriu se va estompa, reproducând obiectele de artizanat vechi din metal, pentru a crea un loc plin de viață cu caracter cultural.

Pe 18 decembrie 2022, 80.000 de fani se vor reuni aici pentru cea mai mare finală a Cupei Mondiale FIFA de până acum. Ulterior, și în conformitate cu devotamentul Qatarului pentru dezvoltarea durabilă, Stadionul Lusail va fi transformat într-un spațiu comunitar de școli, magazine, cafenele, facilități sportive și clinici de sănătate.

 


Ahmad Bin Ali Stadium – la marginea deșertului

Al treilea stadion este Ahmad Bin Ali Stadium cu o capacitate de 40 de mii de locuri din Umm Al Afaei, un oraș situat la marginea deșertului, la 20 de kilometri vest de Doha, un oraș încărcat de istorie și casa echipei SC Al Rayyan. Prima partidă se va juca între SUA și Țara Galilor din Grupa B, în 21 noiembrie, ora 21.00

Designul stadionului și al clădirilor din jur reflectă aspecte ale culturii și tradițiilor locale. Fațada complicată reflectă ondulațiile dunelor de nisip, în timp ce modelele geometrice complicate reflectă frumusețea deșertului, flora și fauna native, precum și comerțul local și internațional.  Peste 80% din materialul de construcție a provenit de pe stadionul inițial care ocupa anterior șantierul, în timp ce copacii existenți au fost de asemenea păstrați cu grijă. Când fanii o vizitează, aceștia vor putea călători printr-un nou sistem de metrou Doha ecologic, care completează o experiență cu adevărat durabilă.


Campioana mondială en-titre debutează pe Al Janoub Stadium

Al patrulea stadion este Al Janoub Stadium din Al Wakra situat la 22 de kilometri sud de Doha, un oraș bogat în istorie, dar cu privirea îndreptată către un nou orizont – viitorul fotbalului. Primul meci găzduit va fi Franța – Australia din Grupa D, în 22 noiembrie, ora 21.00

Designul captivant al stadionului cu 40 de mii de locuri reflectă pânzele unflate de vânt ale bărcilor tradiționale din Qatar, un tribut adus trecutului de pescari și scufundători în căutare de perle ai locuitorilor din această zonă. Timp de secole, aceste ambarcațiuni frumoase au navigat prin apele Golfului și mult mai departe, întorcându-se încărcate cu recompensele mării.

După turneu, capacitatea lui Al Janoub va fi redusă, cu locuri donate altor proiecte sportive din întreaga lume, stadionul rămas devenind casa lui SC Al Wakrah. Dincolo de stadionul de fotbal, locația este înconjurată de un parc luxuriant, cu facilități sportive și de agrement, de care va beneficia întreaga comunitate în anii următori.


Al Thumama Stadium celebrează cultura și tradițiile locale

Al cincilea stadion este Al Thumama Stadium din sudul orașului Doha, un stadion tot de 40 de mii de locuri cu o formă dinamică și imaginativă care celebrează cultura și tradițiile locale. Prima partidă pe care o va găzdui va fi Senegal – Țările de Jos din Grupa A, pe 21 noiembrie, ora 18.00.

Forma sa circulară îndrăzneață reflectă gahfiya – șapca tradițională țesută și împodobită de bărbați și băieți din întreaga lume arabă. O parte integrantă a vieții de familie și centrală pentru tradiții, gahfiya simbolizează majoratul tinerilor, un moment al încrederii în sine și al ambiției care marchează primii pași în viitor și o realizare a viselor, este o inspirație potrivită pentru acest stadion unic.

Prima privire de către fani a Al Thumama poate veni de sus, deoarece multe zboruri internaționale coboară deasupra locației. Exteriorul său alb strălucitor iese în evidență în mijlocul împrejurimilor verzi luxuriante – zone pentru joacă și relaxare.


Spectacol de lumini digitale la Education City Stadium 

Al șaselea stadion este  Education City Stadium, cu o capacitate de 40 de mii de locuri, situat în Al Rayyan, la 7 kilometri nord-vest de centrul capitalei Doha. Prima partidă pe care o va găzdui va fi Danemarca – Tunisia din Grupa D, pe 22 noiembrie, ora 15.00.

Stadionul Education City este situat într-un centru vibrant de învățare și cunoaștere, arena este învecinată cu universități.

Designul ultramodern al stadionului se îmbină perfect cu arhitectura tradițională islamică. La exterior, triunghiurile creează modele geometrice complexe, asemănătoare unui diamant, care strălucesc pe măsură ce soarele se mișcă pe cer. Noaptea, un spectacol de lumini digitale iluminează fațada, oferind fanilor o surpriză remarcabilă.

În jurul campusurilor, fanii vor descoperi multe facilități sportive și de agrement de primă clasă. După turneu, în incinta stadionului vor fi adăugate mai multe utilități pentru localnicii și comunitatea academică aptă pentru viitor și stimulată în afara sălii de clasă.


Education City Stadium – inaugurat în 1976, dar renovat în 2017

Al șaptelea stadion este Khalifa International Stadium din vestul capitalei Doha, cu o capacitate de 40 de mii de locuri. Prima partidă pe care o va găzdui va fi Anglia – Iran din Grupa B, pe 21 noiembrie, ora 15.00.

Stadionul Internațional Khalifa a găzduit o listă lungă de evenimente sportive importante de la inaugurarea sa în 1976. De fapt, fotbalul sau atletismul sunt rareori menționate în Qatar fără a se referi la acest loc. Desigur, stadionul a primit o renovare completă pentru Cupa Mondială FIFA 2022 ca o recompensă pentru serviciul său de lungă durată. La redeschidere în mai 2017, a găzduit finala Cupei Amir – evenimentul de fotbal de club apropiat de inimile tuturor cetățenilor din Qatar.

Arcurile duble magnifice ale stadionului au fost întotdeauna caracteristicile sale cele mai recunoscute. Acestea au rămas intacte dar acum au un baldachin larg întins sub ele. Acest lucru completează sistemul de răcire al stadionului pentru a menține o temperatură confortabilă atât pentru jucători, cât și pentru fani.

Noul nivel a adăugat 12.000 de locuri, în timp ce iluminatul digital și o fațadă modernă au adus o strălucire nouă. După ce a organizat anterior Cupa Golfului Arabiei, Cupa Mondială a Cluburilor FIFA  și Campionatele Mondiale de Atletism IAAF, această locație este pregătită să entuziasmeze lumea ca parte a celui mai mare spectacol de fotbal de pe pământ.


Briza dinspre Golful Arabic bate pe Stadium 974

Ultimul dar nu cel din urmă stadion este Stadium 974 din Ras Abu Aboud situat la 10 kilometri de centrul capitalei Doha și va găzdui primul meci între Mexic și Polonia din Grupa C, pe 22 noiembrie, ora 18.00.

Construit în întregime din containere de transport și oțel modular, este primul stadion de fotbal acoperit complet demontabil, demonstrând angajamentul Qatarului față de o durabilitate rentabilă și un design îndrăzneț.

Acest loc unic aduce un omagiu tradiției îndelungate a Qatarului de comerț și navigație la nivel mondial. Nu numai că 974 este prefixul internațional pentru Qatar, dar este și numărul exact de containere de transport utilizate la construcție. Situat în zona portului și cu vederea peisajului urban de coastă din Doha, fanii de la Stadionul 974 vor simți briza răcoroasă dinspre Golful Arabic.

După turneu, containerele și suprastructura vor fi refolosite. Astfel va prinde viață o dezvoltare pe malul apei, cu facilități fabuloase pentru comunitatea locală precum și un centru dinamic pentru afaceri. Acest nou concept în dezvoltarea locațiilor asigură că, deși prezența fizică a Stadionului 974 poate fi temporară, moștenirea sa va fi veșnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button