Șoimii Lipova

Șoimii Lipova e pe loc de baraj pentru Liga a 2-a la finalul anului întoarcerii acasă! Pop: „E meritul luptătorilor ce au reușit să sudeze un grup”





Calculele hârtiei au fost respectate până la urmă și Șoimii Lipova este cea mai bine clasată formație arădeană din eșalonul terț după primele 15 runde ale ediției de campionat 2022-2023. Formația preluată în vară de Adrian Abrudean a avut trei săptămâni slabe la mijlocul toamnei, în care a aruncat pe apa sâmbetei 8 puncte, dar a și ieșit din Cupa României Betano. Apoi s-a redresat într-un mare fel, fiind neînvinsă din etapa a 8-a încoace. Doar liderul din Reșița le-a refuzat bucuria victoriei „alb-albaștrilor”, în timp ce celelalte colege din play-off, Ghiroda și Crișul, au fost bătute la ele acasă. Când s-a tras linie, a rezultat punctaj (32) de locul 2, la o singură lungime de undă în spatele bănățenilor lui Cheregi. Totodată, „șoimii” sunt siguri că vor lupta în „careul de ași” pentru unul dintre  locurile ce duc la barajul de promovare în Liga a II-a.

A fost și anul în care Șoimii Lipova s-a întors , în sfârșit, acasă după 6 ani de „pribegie”, iar efectul public a contat în multe dintre partidele de pe noua arenă de 1500 de locuri din orașul de pe Mureș. În schimb, ca și pe „Francisc Neuman” au fost ceva probleme cu gazonul, după zile în șir de precipitații. Dar cel mai în măsură să vorbească despre ceea ce a fost, despre raportul rezultate / așteptări este Radu Pop, președintele lipovanilor, pentru care 2022 a însemnat și anul despărțirii de Flavius Sabău, antrenorul pe mâna căruia a mers în toată perioada de „exil”.

Mai pragmatici cu „Știli” pe bancă

– Domnule Pop, în primul rând, de ce Adi Abrudean în locul lui Flavius Sabău?

– Mă bucur pentru varianta aleasă la nivelul băncii tehnice și nu aș dori să fac comparații între fostul și actualul tehnician. Dar, am mai spus-o și nu o dată, dacă am avut elevul, ce puteam să luăm mai bun pentru banca tehnică decât „profesorul”? Pe fostul l-am crescut eu, pe actualul l-am luat gata format. Cu „Știli” avem un stil de joc mai pragmatic, jucăm mult mai mult pe poartă.

– Dar de achiziții ce ne puteți spune, ați adus destui jucători noi în vară și-i înșirăm noi: Cristiu, Sabău, Pamfile, Mare, Bulza, Clej, Susan, Bădăuță, Românu, dar și Jianu, Nagy sau D. Pop, în cazul cărora însă vorbim despre o revenire.

– La fotbaliștii noi mereu trebuie să te raportezi și la grupul din care vin, unde acolo ei de multe ori confirmă. Dar, asta nu înseamnă că o să reușești sută la sută  să îi integrezi în grupul tău. Așa și la noi, poate nu toți au confirmat precum speram. În ziua de azi nu mai joaca ,,CV”-ul. Nu mai joacă ,,fostul jucător”, ci actualul, care poate fi schimbat față de ce era acum un an sau doi.

Românu, Bădăuță, Filimon, Mare și – probabil – Hațegan sunt cei care pleacă de la Lipova

– Nu aș vrea să ne îndepărtăm de subiect și să vă întrebăm dacă ați stabilit lista jucătorilor ce au plecat sau vor pleca în această iarnă?

– După ultimul meci, cel de la Chișineu Criș, antrenorii s-au relaxat câteva zile, dar apoi au făcut o analiză a fiecărui jucător. Ne-au spus de cine s-ar despărți și – bineînțeles – ce jucători și-ar dori în locul lor, ca profil, ca poziție și experiență pe post. Concluzia a fost ca vor pleca 5-6 jucători și ne-am dori să cooptăm 5 jucători noi în locul lor. Au fost anunțați că nu mai ne bazăm din iarnă pe ei jucătorii Sergiu Românu și Cătălin Bădăuță. Alte certitudini sunt plecările juniorului Mare, înapoi la Zalău și a lui Filimon. După convalescența de 8 săptămâni pentru ligamentul colateral, Fili a decis să coboare un eșalon, la liderul Ligii a 4-a, Unirea Sântana. Având în vedere că este cel mai vechi component al lotului, alături de Abel Popa și mai ales de noul lui statut de tătic și familist, am considerat că și-a făcut datoria și putem accepta solicitarea lui de a juca la o echipă cu un program mai lejer. Îi mulțumim pentru ce a făcut și îi dorim baftă mai departe. Ar mai fi și Alex Hațegan, care dorește să plece la o altă echipă din luna ianuarie.

– Iar la sosiri aveți ceva certitudini până la ora asta?

– Aici suntem în perioada de căutări, analizăm cu atenție mai multe CV-uri de jucători care să ne poată ajuta în partea a doua a campionatului. Avem deja contacte cu câțiva fotbaliști pentru a acoperi plecările, atât seniori cât și juniori, unii cunoscuți publicului arădean, alții străini de zona noastră, dar cu calitate. Certitudini încă nu avem, toți sunt sub contract acum,  probabil la începutul lui ianuarie vom reuși să semnăm și să anunțăm noile întăriri ale Șoimilor.

„Cu punctele pierdute cu Crișul și la Ineu eram pe primul loc”

– Să revenim la „oile” noastre, adică ceea ce s-a întâmplat în toamnă, care e raportul rezultate / așteptări? 

-Per ansamblu, dacă nu erau unele mici greșeli, ar fi fost un parcurs foarte bun. Nu mă refer la înfrângerile de la Reșița și Pecica, ci la greșelile de acasă cu Crișul și de la Ineu. Aici am pierdut puncte cu care astăzi eram pe primul loc. Înfrângerea cu Crișul de acasă a fost mai dureroasă, dar să nu uităm că veneam dupa 120 minute jucate în compania Buzăului, care este o echipă foarte bună. Cred că nu ar trebui să ne mirăm dacă la anul o vedeți în Liga 1. Jocul cu cei din Criș trebuia câștigat, mai ales că aveam un atu în fața lor, meciul de Cupă când am câștigat cu 6-1 la pas, chiar pe terenul lor. În schimb, la meciul cu Ineul s-a jucat foarte slab și asta fără nicio explicație din partea nimănui. Sincer nu găseam răspuns nici eu, nici staful. Dar, după aceste meciuri, ne-am trezit și am bifat victorii importante și un egal echitabil cu Reșița, când am jucat cu un om în minus timp 35 de minute. Rezultatele bune s-au obținut cu spirit de echipă, cei care au intrat au dat dovada de mare caracter și au luptat până la ultima picatură de sudoare pentru fiecare minge. Am avut siguranță în apărare și foarte multe situații de poartă din care au ieșit goluri importante ce ne-au dus pe poziția a doua a clasamentului. Este meritul antrenorilor și al acestor luptători care au reușit să sudeze un nucleu pe care să ne putem baza și din primăvara viitoare.

„Meci unic în istoria clubului, cu Buzăul”

– Nu vă pare acum rău că nu ați sacrificat Cupa pentru campionat?

– E greu ca și conducător să le spui băieților să piardă un meci, în primul rând antrenorului,  să nu mai continuăm în Cupă ca să rămânem mai proaspeți pentru campionat, mai ales că nimic nu ne garanta acest lucru. Așa că am mers pe două fronturi, s-au dat minute tuturor din lot, unii au jucat în Cupă, alții în campionat, bineînțeles că unii au dus greul în ambele meciuri. După ce am bătut Lotus Felix am avut un meci frumos în Cupă cu Buzău, un meci unic în istoria clubului pe noul stadion și am încântat spectatorii din Lipova cu jocul nostru, chiar dacă am pierdut în prelungiri. Nu știu câți președinți de club au avut așa o surpriză ca mine, ca după meciul pierdut cu Buzăul să fiu felicitat și să mi se spună: ”Bravo, suntem mândri de voi!” Asta a fost, după trei zile am pierdut în campionat cu Crișul, ne-am asumat riscul. Dar la fel de bine puteam câștiga cu Buzăul și am fi jucat trei meciuri cu echipe de ligi superioare în faza grupelor Cupei, ar fi fost ceva extraordinar să vină la Lipova formații din Superligă. Am încercat și noi să fim profesioniști, în străinătate se joacă frecvent la 3 zile, noi de ce să nu puteam juca o dată în plus în Cupa României?

– Nu doar că sunteți cea mai bine clasată formație arădeană din serie, dar sunteți și prima în clasamentul în 5, cu Crișul, Pecica, Ineu și Cermei.

– Ambițiile dintre echipele arădene sunt mari, toți ne dorim victoria în derby-urile noastre. Mai mult, toți vor să bată Șoimii în ultimii ani. Apoi, parcă între noi sunt lupte mai grele decât cu echipele din Timiș sau cu Reșița, fiecare vrea să demonstreze că e cel mai bun din Arad, mă bucur că – deocamdată – suntem noi primii.

„Totul este precum ne-am dorit la revenirea acasă, dacă Lipova promovează…”

– A venit în sfârșit și anul, mai precis turul, revenirii acasă, pe noul stadion din Lipova. Ce impact a fost asupra echipei?

– Să nu credeți că a fost ușor pentru cineva plecarea asta de acasă. Nici pentru mine, nici pentru staff și nici pentru jucători. Am trecut de la „Banatul” din Sânnicolau Mic, unde aveam 50-80 de spectatori ca la teatru, la o atmosferă creată de 800, 1000, poate 1200 de spectatori minunați, care trăiasc din plin fiecare fază, fiecare ocazie. Să auzi tribuna cum cântă, cum te încurajează toți într-un cor, „șoimii, șoimii!”, a fost ceva special. Eu zic că totul este precum ne-am dorit. Drept răsplată, naționala Under 20 s-a antrenat la noi pe stadion și avem promisiuni că pe viitor, una din naționalele under masculine sau feminine, va juca la Lipova.

– Să zicem că ratarea promovărilor în anii precedenți nu a fost o tragedie pentru Șoimii, ce va fi de această dată? Ar avea orașul Lipova fonduri să susțină activitatea echipei în Liga 2-a?

– O spun din start clar și răspicat, niciodată la Lipova nu s-a pus problema evitării promovării. În anul doi de Liga a 3-a am condus 24 de etape campionatul și, cu toate că erau 4 echipe din Arad, s-a jucat cinstit și am pierdut 7 puncte în compania lor. Cu alea eram locul 1, Reșița terminând la 2 puncte de noi. A fost an în care am terminat pe locul 2, după o echipă a Craiovei care avea buget nelimitat. Am câștigat seria acum doi ani și a fost acel ghinion medical în plină campanie COVID. Sincer, eu sunt cu sufletul împăcat că, de când sunt eu președinte, echipa asta a încercat și cred ca a avut rezultate foarte bune, ținând cont că am jucat și ne-antrenat pe unde am apucat. Nu e ușor să joci tot în deplasare și să fi tot locul 2 și chiar si locul 1. Exceptând primul an, când am terminat locul 6, în rest am fost pe podium. Așadar, și în acest an vrem să ajungem în primă fază la baraj și apoi să le și câștigăm, dacă suntem mai buni. Mai departe, ce se poate, cade și în sarcina actualei administrații locale. Eu sper că dacă Lipova promovează, să aducem lângă noi și alți parteneri, pe lângă cei care sunt momentan.

9 amicale la începutul lui 2023

– Ați schițat un program de pregătire pentru la primăvară?

– Reunirea va fi pe 16 ianuarie, după vizita medicală se trece la o reacomodare la efort , după care urmează perioada de pregătire intensă presărată cu amicalele. Vom juca cu UTA Elite, pe 25 ianuarie, cu Cermeiul, pe 28 ianuarie, Dumbrăvița, la 1 februarie, Socodor, pe 4 februarie, Lotus Băile Felix, pe 11 februarie, Corvinul, pe 15 februarie, Pecica, pe 18 februarie, FC Bihor, pe 25 februarie și încheiem cu Sântana, pe data de 4 martie.

– Finalul vă aparține…

– Ca și o concluzie, eu zic că terminăm anul mulțumitor și sperăm ca și suporterii și sponsorii noștri să fie și ei mulțumiți și să ne fie alături și în continuare. Vreau să mulțumim oficialităților locale, domnului primar, viceprimar, doamnelor și domnilor consilieri locali și tuturor celor care au fost alături de noi, dar mai ales prietenului și partenerului nostru numărul unu, Freddy Pletl. Un Crăciun fericit și un an nou și mai bun tuturor jucătorilor, stafului și familiilor acestora. Un gând special pentru suporterii noștri, care sunt cei mai tari și frumoși. Vă mulțumim că existați și că ne sunteți alături!

Modan e golgheter și al treilea cel mai folosit lipovan după primele 15 etape

Liderul minutelor în tricoul Lipovei în prima parte a stagiunii este mijlocașul Salhi, cu cifra 1215 în dreptul său. Au mai prins top 5: Sabău (1205), Buta (1170), Modan (1118) și A. Popa (1060). Între campionat și Cupa României, lipovanii au marcat nu mai puțin de 46, prin: Modan 6+1 în cupă, Filimon 5+2 în cupă, Românu 5+1 în cupă, Bădăuță 4+2 în cupă, Susan 4+ 1 în cupă, Mare 3+2 în cupă, Pamfile 2+1 în cupă, Bulza 1+1 în cupă, Ab. Popa 1, Cristiu 1 în cupă, Giosu 1 în cupă.

2 comentarii

  1. Clar nu vor sa intre, pleacă toți golgheterii . Lipova este o echipă bună dar nu vor sa facă pasul în Liga 2. Hai Șoimii.

    0
    0
  2. acum pe bune, cum să țină Lipova un orăsel obscur si gri o echipă in liga a doua? au ei juma de milion ,,de spart”? nu se pot compara cu Șelimbăr sau Dumbrăvița care sunt cele mai bogate comune din țară ca bugete! liga a treia cu deplasări scurte in ziua meciului e maxim ce pot toate echipele aradene!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button