UTA AradzTOP ARTICOLE

Jumătate de secol de la dispariția legendei Iosif Petschovschi: „Un fotbalist de nota 10, care, prin spiritul său, ține în viață UTA”







Fotbalul românesc ne-a oferit mulți eroi de-a lungul timpului, dar unul singur a avut onoarea de a da numele unui trofeu pentru fair-play. Este vorba despre Iosif Petchovschi, cel care se contopește cu UTA și prima perioadă a sa de glorie. Originar din Timișoara, „Csala” și-a început cariera la Chinezul Timișoara, după care a mai trecut pe la CA Oradea și CFR Cluj, înainte ca baronul Francisc Neuman să-l aducă „acasă”, în „alb-roșu”. La Arad a jucat între 1945 și 1951 și apoi din nou între 1955 și 1961. Paranteza de două sezoane e reprezentată de aventura la CCA.


Pentru „Bătrâna Doamnă” a înscris 53 de goluri în 174 de meciuri oficiale, câștigând trei titluri de campioană și o Cupă a României. A bifat și 32 meciuri pentru România, înscriind 11 goluri. La începutul carierei sale a fost selecționat de trei și în naționala Ungariei. S-a stins pe 6 octombrie 1968 într-o zi mohorâta, în marea de lacrimi a celor 15 mii de oameni care asistau la meciul dintre UTA și Poli Iași și care au fost informați prin stație: „A murit Iosif Petschovschi!” 


„Poate cel mai mare fotbalist român”

Așadar, sâmbătă, se fac 50 de ani de când cel mai puternic simbol al Campioanei Provinciei ne privește de acolo de Sus și poate chiar ne judecă pentru ceea ce am făcut din UTA. „Dacă pentru România e Centenarul Marii Uniri, pentru familia UTA e minicentenarul trist al pierderii lui Iosif Petschovski. Old Boy’s UTA invită toți suporterii arădeni sâmbătă, la ora 12, la Cimitirul Eternitatea pentru a-l comemora pe marele fotbalist. O să ne gândim cu mare drag la performanțele sale și la tot ceea ce a făcut pentru UTA și tot fotbalul românesc. După câte s-a spus și unii mai spun și acum, Petchovschi a fost cel mai mare fotbalist român. E adevărat, mai apoi au apărut Dobrin sau Hagi, care sunt și ei în față și au jucat la un nivel foarte, foarte mare. Petchovschi a fost și va fi pentru noi o emblemă, este cel care prin spiritul său ține fotbalul arădean și pe UTA în viață. Datoria noastră este să le reamintim în special celor tineri că a existat un Petchovschi, că a existat un mare campion”, spune Gyuri Vaczi, președintele acociației utiștilor veterani.



„Poate avem nevoie de un baron Neuman, care ne ia și un Petchovschi și ne face și un stadion”

Și tot el a făcut o analogie interesantă vis-a-vis de Petchovschi și stadionul aflat de prea mult timp în (re)construcție. „În cartea lui Aristide Buhoiu despre marele nostru campion există un pasaj: << Aradul și ziua cea mai lungă>>. Se referă la inaugurarea stadionului ITA de la 1 septembrie 1946. Petchovschi are o legătură strânsă cu acest eveniment. Baronul Neuman l-a luat de la Cluj, formând în jurul lui o echipă foarte bună. Inaugurarea stadionului a avut loc în compania lui Ciocanul București, care pe atunci era pe primul în Divizia A. Petchovschi a marcat primul gol pe stadionul ITA si am câștigat cu 1-0, a dat practic viață acestui stadion cu o victorie istorică. Iar acum ne-ar place să avem un alt Petchovschi, dar prima dată ar trebui să avem un stadion. Sau, poate, trebuie să descoperim un alt Petchovschi ca să avem un stadion nou? Sau, poate, avem nevoie de un baron Neuman care să le facă pe amândouă. Ia și un Petchovschi și face și un stadion pentru o nouă generație de campioni în jurul unui mare om și campion. Cu Ionuț (n.a. Popa) antrenor putem visa, dar avem neapărat nevoie și de stadion și de echipă”, a mai punctat Vaczi.

Coco Dumitrescu: <<Un jucător numai de nota 10>>

Trecerea fiind făcută, actualul tehnician al „Bătrânei Doamne” a ținut să rememoreze și el un episod special legat de amintirea lui Petchovschi. „Când eram antrenor la UTA cu nea’ Coco Dumitrescu, Dumnezeu să-l ierte, într-una dintre deplasările noastre la București, într-o seară în cameră mi-a spus: <<Ionuț, pune pe hârtie numele celui mai mare fotbalist român în viziunea ta și la fel o să fac și eu pe hârtia mea. Nea’ Nicu a scris Petchovschi, iar eu am scris Hagi. Și atunci el m-a pus să dau note. Lovirea mingii cu capul mingea, eu i-am dat lui Hagi 6/7, el lui Petchovschi 10, lovirea mingii cu piciorul stâng, eu lui Hagi 10, el lui Petchovschi tot 10, lovirea mingii cu piciorul drept, eu lui Hagi 7, el lui Petchovschi 10, dribling, eu lui Hagi 10, el lui Petchovschi tot 10. M-am oprit și l-am întrebat: <<Pai nea’ Nicule numai 10 îi dai?>> Și-mi zice da, a fost un jucător numai de nota 10. El juca și ca stoper de nota 10 și mijlocaș de nota 10 și atacant de nota 10. Pe mine m-a impresionat. Iar legat de amintirea cu stadionul am primit un dar special de la o familie ce vrea să rămână anonimă, respectiv un tablou mare, cu ramă frumoasă de lemn, reprezentând acel prim meci dintre UTA și Venus pe arena construită de baronul Neuman. Țin foarte mult la această amintire, posibilii hoți trebuie să știe că am alarmă și pistol…”, spune Popa.

Așadar, sâmbătă, 6 octombrie, utiștii de toate vârstele sunt așteptați la „Eternitatea” pentru comemorarea celui mai mare fotbalist din istoria UTA-ei și printre cei mai valoroși pe care i-a dat vreodată fotbalul românesc.

16 comentarii

  1. Pe marele PETSCHOWSKI eu îl asemui lui Di Stefano pe care l-am văzut și la București și cu Espanol . Hagi nu,poate Dobrin .Toți cu tehnica de vis.Dar la Peci după relatări apropiate cu imagine clara asupra întregului joc universalitate intilnita numai pe la Di Stefano și mai târziu Cruyff !! Cu Pele e altceva. Jucător strălucitor dar mai mult scos din angrenajul echipei ca stea singuratecă Lumea venea să-l vadă pe el nu echipa ! Ciala are și meritul de a fi ridicat lîngă el pe METKAS, TIRLEA ,PIRCALAB !! Amintiri care pot fi reunite ,alaturi de o macheta interesanta. a fostului stadion in noul muzeu al noului stadion !!

    0
    0
  2. UTA noastra traieste doar din amintiri,din pacate!Baroni exista si acum,nimic de contestat,dar politici!Baronul Neuman si-a construit un stadion in 6 luni,cu 400 muncitori,muncind zi si noapte,dupa posibilitatile acelor vremuri.Cu roaba si lopata.Apoi si-a facut si echipa dupa chipul si asemanarea dansului.
    Apoi ,luand titluri cu jucatori adusi pe calitati strict fotbalistice….
    Niciunul nu a fost considerat vedeta…Toti in fabrica,la munca…Ce prime aveau?
    Eheiiii….un prosop….sau o bicicleta,dar asta era un maxim….
    Nici pe Ciala sa nu credeti ca l-a adus usor de la CFR…Locatie in colonia UTA,despre care nu a avut parte prea multa..din cauza unui gen Meme Stoica a vremurilor Becaliene…
    Fost sef al securitatii,,beizadea,Mircea Coser,a primit retroactiv exact apartamentul respectiv,unde locuise Pecio,Ciala…Serios?
    Iar m-a luat gura pe dinainte…

    0
    0
  3. Ok.Foarte frumoase amintirile dvs Mister,cu Coco….de dat note…
    Va rog acum sa dati din nou note jucatorilor dvs…Exact pe aceleasi criterii,bineanteles pastrand proportiile actuale!Unul singur daca imi exemplificati,ma predau,sincer.Nu de la UTA pe care o antrenati acum,ci din cariera dvs…
    Toata stima…

    0
    0
  4. In fotbalul romanesc au fost citiva mari fotbalisti.
    Bodola Baratky Pecsovszky Dobrin Balaci Hagi
    Pecsovszky a fost campion al Ungariei si Romaniei.A jucat in nationalele Ungariei si Romaniei A fost selectionat de doua ori in echipa Europei si Federatia Romana de fotbal nu I-a dat voie sa mearga sa joace A jucat pe orice post inclusiv portar cind a fost nevoie.
    Am facut gazetarie sportive,,din pasiune, citiva ani.
    Am discutat cu multi oameni de fotbal in aceasta perioada,buni cunoscatori ai sportului rege Ioan Chirila, Cristian Topescu, Ion Ghitulescu si altii antrenori Angelo Niculescu,Cornel Dragusin si altii,cu marii fotbalisti de la UTA Vass,Farmati,Mercea Vaczi senior,Dumitrescu,Kapas, Toma Jurca Igna Metskas colegi cu Pecsovszky ani in sir.
    Acestia I au vazut jucind pe toti cei scrisi de mine la inceput.
    Aproape toti au recunoscut
    Pecsovszky a fost cel mai bun
    Cu o clasa peste Dobrin si cu doua peste Hagi.
    Unii mi au spus o raspicat altii au lasat sa se inteleaga.
    La romani exista teama
    Sa nu superi pe cineva.
    Aici e vorba de VALOARE.Daca Pecsovszky a fost cel mai bun inseamna ca a avit VALOARE
    Am publicat un material de o pagina in Obsevator aradean Pecsovszky cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile
    Am publicat in Glasu Aradului un material Pecsovszky cel mai bun fotbalist ce a jucat la UTA-a fost rezultatul unei anchete facute de mine
    Lumea il ridica in slavi pe Hagi Hagi nu a fost un fotbalist complet ca si Pecsovszky.La inceput cind a debutat era un egoist ,nu dadea mingea la nimeni juca numai el.Nu a fost un jucator pentru echipa .In ultimii ani dupa ce lau dat afara citeva echipe mari ca necoresunzator a inceput sa joace pentru echipa.
    Generatia de aur
    Nu a fost nici o generatie de aur
    Cine zice generatie de aur nu stie ce inseamna aur
    Campioana mondiala
    Campioana olimpica
    Campioana europeana
    Romania nu a cistigat nici Cupa Balcanica
    E adevarat ca nici nu s a organizat in aceasta perioada la nivel de echipe nationale
    Dar, Bulgaria, Grecia si Turcia au avut performante peste noi
    Asa zis a generatie de aur a fost o generatie mai buna ca altele
    Dobrin s a bucurat de mare popularitate pentru fentele lui pentru jocul pentru public Facea misto din adversar.Romanilor la place mistoul si umilirea Bataia de joc .Nu putea juca pe orice post cu acelasi randament
    Intr o discutie cu un fotbalist bun de Divizia A Miroslav Giuchici acesta mi spus
    Domnu Meches, daca Hagi e rege, eu sunt Imparat Au fost 20 de fotbalisti mai buni ca el in Romania
    Sunt de aceiasi parere.
    PECSOVSZKY E CEL MAI BUN FOTBALIST ROMAN DIN TOATE TIMPURILE !
    Timisoara,Oradea,Clujul si Aradul trebuie sa se lupte pentru acest lucru.
    Sa nu se lase calcati in picioare de mitici.
    puteti sa ma injurati
    puteti sa ma scuipati
    dar scrieti va numele
    nu pseudonimul
    fiti barbati !

    0
    0
  5. Domnule Ionel Meches, va cred ceea ce spuneti despre cariera marelui fotbalist trecut din pacate in nefiinta foarte devreme, IOSIF PETSCHOWSKY .Aveam sapte ani cand fostul mare fotbalist a trecut in nefiinta dar din cate m-am informat si eu mai tarziu de la oameni in varsta care au prins acele vremuri si l-au vazut jucand si au avut numai cuvinte de lauda ,un mare jucator. Eu nu l-am vazut jucand pt. ca eram prea mic, dar le dau crezare tuturor celor care l-au vazut jucand si il dau in topul celui mai mare jucator de fotbal al tuturor timpurilor !!! Daca majoritatea spun ca a fost mai mare jucator ca DOBRIN, inseamna ca a fost mare de tot, un jucator complet si nu se stie daca se va mai naste vreodata vreun asa jucator mare !!! In legatura cu HAGI ca a fost cel mai bun decat toti, nu cred , DOBRIN a fost cu mult peste Hagi asa ca locul 1 PETSCHOWSKY 2. DOBRIN 3. HAGI dar cu semnul intrebarii , au mai fost si altii mai buni ca el vorba lui Giuchici !!!

    0
    0
    1. A trecut in lumea celor drepti avind cancer la git A fost la tratament chiar la Paris dar s a stins la 47 ani.
      Eu am scris citiva jucatori buni
      Continui cu Boloni Apolzan Belodedici Dobay Auer II Guga. Aurel Guga primul capitan al nationalei Romaniei stins prea devreme Un mare talent ! Doctorul fotbal cun era numit Stibinger care a trecut si el in lumea celor drepti in iunie 1949 a fost un mare fotbalist ,Radu Nunweiller ,Pircalab,Spielmann,Marksteiner Nu mai continui Ma opresc.
      Auer II-aradean Marksteiner-aradean Bodola si Spielmann au fost alesi fotbalistul anului in Ungaria cind au jucat in campionatul tarii vecine
      Primii 10 de la UTA din toate timpurile in ancheta facuta de mine si publicata iintr unul din primele numere ale ziarului Glasu Aradului arata asa
      1.Pecsovszky 2.Bonyhadi 3.Bakucz I 4.Farmati 5.Domide 6.Dumitrescu III 7.Mercea 8.Stibinger 9.Pircalab 10.Brosovszky Primul portar care apare in ancheta este Liviu Coman
      Primul 11 din toate timpurile arata astfel
      LiviuCOMAN FARMATI BROSOVSZKY
      DOMIDE BAKUCZ I PECSOVSZKY
      PIRCALAB MERCEA BONYHADI STIBINGER DUMITRESCU III
      Sa ii fi avut pe acesti jucatori cu CS Balotesti poate nu pierdeam cu 2-0
      Sau mai stii !
      Poate Baronul nu le a dat banii cuveniti

      0
      0
  6. Noi, cei care l-am cunoscut pe marele Petchovski, stim ca a fost CEL MAI MARE FOTBALIST ROMAN DIN TOATE TIMPURILE!… La fel de abil ca Messi, dar mai polivalent, jucand pe orice post… Daca i-am compara pe actualii fotbalisti cu el, nu am mai merge la meciurile de fotbal…

    0
    0
  7. Din contra Domnule PUIU din Sibiu, daca actualii fotbalisti care joaca astazi ar fi cat decat la valoarea lui , normal ca va ve-ti duce la toate meciurile !!!

    0
    0
  8. Domnule PUIU.B. , am cunoscut unul dintre jucatorii acelor vremuri la stadion pe MURESAN care a jucat la mai multe echipe inclusiv la Metalul Targoviste si mi-a spus intradevar ca, a jucat contra lui Petchovski si mi-a povestit ca era un jucator foarte bun ,un jucator complet ce sa mai nu mai contenea in laude despre el !!!

    0
    0
  9. Cei mai buni 10 fotbalisti de la UTA din toate timpurile in ancheta facuta de mine si publicata intr-unul din primele numere ale ziarului Glasu Aradului sunt
    1.PECSOVSZKY 2.BONYHADI 3 BAKUCZ I 4 FARMATI 5 DOMIDE 6 DUMITRESCU III 7 MERCEA 8 STIBINGER 9 PIRCALAB 10 BROSOVSZKY
    Primul portar care a obtinut puncte in ancheta a fost Liviu COMAN
    Primul 11
    Liviu COMAN
    FARMATI BROSOVSZKY
    DOMIDE BAKUCZ I PECSOVSZKY
    PiRCALAB MERCEA BONYHADI STIBINGER DUMITRESCU III
    rezerve LORANT,VACZI I,SERFOZO,TIRLEA senior,VASS,REINHARDT,TOTH III
    Daca juca acest 11 cu CS Balotesti poate nu se pierdea jocul cu 2-0
    Sau mai stii…
    Poate Baronul nu le a dat banii cuveniti !

    0
    0
  10. Ma faceti sa rad ,hai domnule, este o gluma !!! Cu aceasta echipa enumerata echipa de aur, UTA. castga cu de la 5 zero in sus, nu stiu unde se oprea scorul !!!

    0
    0
  11. Ma faceti sa rad ,hai domnule, este o gluma !!! Cu aceasta echipa enumerata echipa de aur, UTA. castga cu de la 5 zero in sus, nu stiu unde se oprea scorul !!!

    0
    0
  12. M-am nascut in ’70, mult dupa octombrie ’68! Am inteles fotbalul si am vazut UTA pe teren, mult dupa…..Dar sambata de sambata, campionat dupa campionat, an dupa an, alaturi de UTA, cand sus, cand jos, carte dupa carte, povestiri dupa povestiri, am inteles ca, a fost nu doar fotbalist ci si un OM de CARACTER, ca UTA a fost si este, Petchovschi. La urma urmei, numele UTA, este astazi cea ce este, datorita lui! Din Liga a IV, a III-a, a II-a, pana in orice zare a Romaniei, UTA este respectata, datorita lui! Galeria nu canta despre cate trofee are UTA! Canta despre el! Noi, in micimea noastra, sambata, nu putem decat sa ne plecam capul si sa pastram un moment de tacere si reculegere pentru cel ce poate fi considerat, fara a desconsidera pe altii, CEL MAI BUN FOTBALIST ROMAN DIN TOATE TIMPURILE! IOSIF PETCHOVSCHI. Dumnezeu sa il odihneasca! Si, poate, Dumnezeu va face o minune pentru generatiile actuale, sa mai vada, macar odata, pe UTA, acolo sus….cu, un alt „Petchovschi”!?

    0
    0
  13. Nu are legatura cu Pecsovszky dar spune multe
    Spun si eu
    Dumnezeu sa il odihneasca in pace !
    Si postez acest comentariu
    Noi romanii suntem cu laudele,cu mistoul,cu bataia de joc
    Ne batem in piept
    Noi suntem romani.
    Fara sali de sport,fara stadioane moderne
    Fara investitori.
    Fara jucatori de valoare,jucatori promovati pe criterii de interese meschine inca de la copii si juniori
    Antrenori fara valoare care sunt schimabati precum isi schimba tiganul caii.
    Nu exista in Europa stadioane mai goale si fara spectatori ca in Romania.

    0 echipe in grupe Romania

    Ei cu faptele
    Investitori
    Stadioane moderne,pline
    Jucatori de valoare, antrenori de valoare

    4 echipe in grupe Turcia: LC Galatasaray EL Fenerbahce –Besiktas-–Akhisarspor
    3 Grecia LC AEK Atena EL PAOK Salonic–Olympiakos Pireu
    2 Cipru–EL AEK Larnaca–Apollon Limassol
    1 Serbia LC Crvema zvezda
    1 Ungaria–EL Vidi FC
    1 Bulgaria–EL Ludogorec Razgrad
    1 Azerbaijan-EL Qarabag
    1 Kazahstan EL Astana
    1 Luxemburg EL –F91 Dudelange

    Aici ,se vede cine suntem de fapt

    0
    0
  14. imi pare rau ca trebuie sa o spun dar cifrele scrise in articolul de fond despre Pecsovszky la ITA,Flamura rosie UTA si UTA ,pentru ca a imbracat tricoul formatiei aradene cind aceasta a purtat aceste nume sunt eronate .Pecsovszky a jucat in tricoul echipei aradene in Campionatul categoriei A 224 partide si a marcat de 68 ori.La acestea se adauga jocurile de la CAM Timisoara unde a debutat in actuala Liga 1 intr un joc cu Rapid Bucuresti ,cele 50 de jocuri si 19 goluri inscrise pentru CCA si cele jucate la NAC in campionatul Ungariei La Cluj nu a jucat jocuri oficiale,numai amicable Pentru formatia din orasul de pe Mures, Pecsovszky a mai jucat si marcat goluri in Cupa Romaniei ,in jocuri amicale si in jocuri internationale amicale Antologic este golul marcat in cupa in min 118 cu Tesatoria Pitesti in 26 iunie 1948
    Cine a scris in Wikipedia despre Pecsovszky a gresit Nu a scris jocurile de la CAMT.Nu a scris partidele si golurile din Ungaria. Eu le am ,le stiu. De aceea trebuie sa ma injurati si sa ma scuipati

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button