Arhivă articole

La Fuzesgyarmat, „șoimii” au pus bazele unui retur ce poate scrie istoria fotbalului lipovan: „Pregătiți de lupta pentru Liga 2-a!”


Liderul seriei a IV-a a Ligii a 3-a încheie chiar astăzi o parte importantă a pregătirii de iarnă. 25 ianuarie – 2 februarie a fost perioada pe care Șoimii Lipova a tras tare la Fuzesgyarmat, o localitate maghiară din vecinătatea graniței, dotată cu o bază sportivă numai bună pentru această perioadă a anului. Ca și anul trecut, antrenorii Flavius Sabău și Cătălin Bujor au optat pentru suprafața sintetică foarte bună, elastică, prevăzută și cu nocturnă, unde au condus absolut toate antrenamentele. Câte două pe zi, în fiecare dintre ele fiind implicată și mingea, de la orele 11 și 18,30. La revenirea la bază, respectiv  „Thermal Hotel Gara Gyógy – és Wellness Szálloda”, „șoimii” au beneficiat de cele mai bune servicii de cazare și masă, dar bazine cu apă caldă, saună, jacuzzi și mese pentru masaj. Sala de ședințe a fost și ea deschisă mereu pentru sesiunile de tactică predate de  „principalul” Sabău.

De obicei, ce era mai greu pe parcursul unei zile trecea înainte de masă, respectiv exercițiile fizice, de forță și dexteritate, dar și alergări pe distanțe scurte și medii. Tocmai de aceea, orele rezervate odihnei de după-amiază erau cel puțin două-trei, în așa fel încât fotbaliștii să fie receptivi și la cel de-al doilea antrenament al zilei, bazat în special pe tehnico-tactică. Calvin, Filimon, M. Popa sau Burlă au fost mai de fiecare dată responsabili cu glumele care să mai destindă atmosfera de lucru. Apropo de fostul utist, Bogdan Burlă, acesta a lăsat pe drum 7 kilograme de la debutul pregătirilor și nu vrea să se oprească aici. Mai mereu rezervă în turul de campionat, fotbalistul de picior stâng vrea să-l pună în încurcătură pe Sabău.

Bujor și portarii, program special

Inspirându-se de la fostul său profesor de la UTA, Dan Țapoș, tânărul antrenor cu portarii al Lipovei a atras multe priviri. La fața locului, dar și pe site-urile de socializare, unde Cătălin Bujor și-a postat câteva dintre antrenamentele cu elevii săi, juniorii Filip, Jianu și Creța. În primul rând, „Buji” a introdus și „înviorarea” de la ora 8, o alergare ușoară, în „meniul” goal-keeperilor, pentru ca prin exercițiile specifice în care a folosit toate materialele posibile, de la coardă elastică, gărdulețe, jaloane, frânghii, copete și mingi normale și de tenis de câmp, să-și stoarcă pur și simplu elevii.

Istrate: „Mixtul dintre jucători cu experiență și juniori foarte talentați poate fi câștigător”

Unul din cei doi seniori, alături de Lazea, transferați de lipovani în această iarnă a realizat că nu e de glumă în tricoul „șoimilor”. „A fost un cantonament destul de dificil, toți ne-am prezentat foarte bine și s-a format un grup foarte frumos. Noi, cei veniți în această iarnă, am fost bine primiți de colegi, ne-am pregătit foarte serios, cred că vom începe bine campionatul. Personal, vin după o pubalgie de care am scăpat destul de greu și sper să îmi ajut echipa pentru a-și îndeplini obiectivul. După cum văd eu lucrurile, având și experiența de anul trecut când am promovat cu Aerostar, cred că mixtul de la Șoimii, dintre jucători cu experiență și juniori foarte talentați, poate fi câștigător. Ca mijlocaș ofensiv sper să îmi găsesc un loc de titular. Dacă antrenorul decide să mă folosească, voi da totul pentru a-mi ajuta echipa să câștige”, spune Florin Istrate, mijlocașul central de 29 de ani sosit în această iarnă de la Bacău.

Banyoi: „Să ne bucurăm împreună de victorii!”

După plecarea lui Vasinc la Hunedoara, Andrei Banyoi are sarcina de a le face concurență celor doi titulari din tur, Trabalka și Sulea. La numai 18 ani, fotbalistul sosit de la CFR Cluj 2, după ce a dat goluri importante și pentru Brăila în Liga 2-a, puternicul fotbalist vrea să-și ajute noua echipă să promoveze. „Colegii m-au primit bine, m-am integrat și după acest cantonament foarte bun, pot spune că sunt și mai pregătit din toate punctele de vedere pentru ce ne așteaptă. Vreau să joc, să îmi ajut colegii și să ne bucurăm împreună de victorii. În plus, cu seriozitate, am putea să promovăm. După cum mi-am cunoscut noii colegi, sunt toți foarte valoroși, dar și foarte muncitori, dau totul și la antrenamente. Mai mult, jucătorii mai experimentați ne ajută pe noi cei tineri să ne corectăm, dacă nu facem ceva bine. Este un colectiv foarte frumos și mă bucur că fac parte și eu din el. Mă voi pregăti serios și voi fi gata să joc atunci când va dori domnul antrenorul”, anunță Banyoi.

Gherasim: „Pregătire obositoare, dar necesară pentru a juca la nivel maxim”

La ce cotă și trecut are la numai 18 ani, Cristian Gherasim poate fi o „armă” importantă pentru lipovani în drumul spre eșalonul secund. Astra Giurgiu a renunțat foarte greu la mijlocașul ofensiv originar din Maramureș, care îi crește concurența lui Dennis Rusu, internaționalul Under 18 al „șoimilor”. „Mă simt destul de bine, sper ca această pregătire obositoare să mă ajute ca până la finalul returului să am suficientă energie pentru a putea juca la nivel maxim. Despre trecutul meu ce vă pot spune…De exemplu, am avut șansa ca în urmă cu 3 ani să fiu selectat de reprezentanți ai Academiei Atletico Madrid, care ne-au pregătit la București timp de 8 luni de zile cu metode moderne folosite de ei în Spania. A fost excelent, mi-a prins extrem de bine acea perioadă și cred că am crescut mult ca valoare după acele antrenamente. Am jucat în ultimii doi ani la echipe de Liga 3-a, acum vin de la satelitul echipei de primă ligă, Astra Giurgiu. Mă bucur că am venit mai aproape de casă, mă simt foarte bine, sunt condiții excelente cele oferite de clubul Șoimii Lipova și sper să conving antrenorul să-mi acorde cât mai multe minute. Bineînțeles, atunci când voi intra pe teren, sper să îmi ajut echipa pentru a-și îndeplini obiectivul”, punctează și Gherasim.

Pop: „M-am convins că avem un lot valoros și ne putem lupta cu oricare dintre combatantele ce vor un loc pe podium”

Ca și anul trecut, alături de jucători în stagiul de pregătire centralizat s-a aflat și Radu Pop. Președintele grupării „alb-albastre” a avut grijă să nu le lipsească nimic antrenorilor și jucătorilor săi, iar concluzia e pozitivă. „Am încheiat un cantonament bun de iarnă și ne bucurăm că suntem toți sănătoși. Excepție au făcut doar unele mici probleme la unii jucători, dar care nu au ținut mult. A fost o pregătire foarte intensă, s-a pus accent pe pregătirea cu mingea, s-a lucrat foarte bine și eu, de pe margine, mă declar mulțumit. Apreciez efortul antrenorilor, Bujor a făcut o treabă excelentă cu cei trei portari pe care îi avem, cred că va fi concurență serioasă pentru tricoul cu numărul 1. Flavius Sabău, a făcut treabă serioasă, a folosit metode moderne, s-a ocupat suplimentar și de integrarea noilor veniți și de sudarea relațiilor de joc. Zilnic, am observat cum doi-trei dintre ei s-au evidențiat mai tare, au pus osul mai hotărât la pregătire sau au avut execuții foarte bune. Eu m-am convins că avem un lot valoros și ne putem lupta cu oricare dintre combatantele ce vor un loc pe podium. Urmează o perioadă cu mai multe jocuri amicale, prilej pentru stafful tehnic să poată să se decidă asupra modulelor de joc și asupra unui prim <<11>>cu care vom începe returul”, trage linia Pop.

Lotul de cantonament al Șoimilor Lipova:

Filip, Jianu, Creța – portari

Nagy, Savin, Calvin, Vasiu, Bercu, Burlă, Filimon, Dardai, Stoin – fundași

Poiană, Istrate, Lazea, Obrad, M. Popa, D. Rusu, Gherasim, A. Rusu, Gherman (ultimii doi au 14 ani și sunt din pepiniera clubului) – mijlocași

Sulea, Trabalka, Banyoi, Marton (17 ani, fost component al CNP Deva și Voluntari) – atacanți.

Lipova a pus punct în această dimineață cantonamentului de la Fuzesgyarmat, iar jucătorii au primit liber până marți. Miercuri, e programat și primul amical al anului, împotriva divizionarei a patra, Frontiera Curtici.

Galerie foto cantonament Șoimii Lipova

6
1





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.