Baschet

Fără finanțare, FCC Baschet Arad începe să intre în criză de timp și pentru pregătirea sezonului următor: „Multe echipe și-au făcut în mare loturile”





Dacă finala Ligii Naționale de Baschet Feminin ar fi avut nevoie de cinci partide, ieri, pe 26 aprilie, am fi cunoscut numele campioanei ediției de campionat 2019-2020. Probabil, totul era o „afacere” între cele mai bine cotate formații din România, Sepsi Sfântu Gheorghe și CSM Satu Mare, însă FCC Baschet Arad avea șansele ei teoretice să se bată pentru trofeu. Datorită pandemiei de coronavirus nu vom știi niciodată cum s-ar fi finalizat acest sezon, mai ales că lipsește doar anunțul oficial al Federației Române de Fotbal cu privire la „înghețarea” campionatelor.

Până la urmă, asta au votat în unanimitate reprezentanții cluburilor, cu o singură necunoscută: Va primi titlul Sepsi conform clasamentului actual sau nu vom avea o campioană în acest sezon? Până la urmă, decizia nu va influența cu nimic viitorul echipei arădene, care va încheia campionatul pe locul 3, dar cu o mare problemă legată de continuitate.

Se știe prea bine că fondurile nerambursabile câștigate prin proiect la Centrul Cultural Municipal (1,5 milioane de lei) au fost deocamdată blocate pe motiv că în caz de forță majoră acestea ar putea fi direcționate spre sistemul sanitar aflat în plină bătălie cu virusul SASR-CoV2. Decizia autorităților pare logică, însă e clar că ea afectează automat cluburile ce depind în mare măsură de banii publici, iar FCC Baschet Arad începe să intre și în criză de timp când vine vorba despre pregătirea sezonului următor. „Înțelegem că sănătatea arădenilor e prioritară și tocmai de aceea nu puteam avea pretenții la bani sau la semnarea contractului de finanțare, însă, pe de altă parte, ar trebui să știm și noi ce avem de făcut în continuare. Din păcate, depindem aproape în întregime de finanțarea de la CMCA, iar în aceste condiții nu ne putem face niciun plan nici măcar pentru sezonul ce vine. Am vorbit cu colegii din țară și am înțeles că multe echipe și-au făcut în mare loturile pentru campionatul ce ar trebui să înceapă în toamnă. Adică au acorduri semnate sau verbale cu diferite jucătoare, pe când noi suntem blocați total. Nici măcar cu antrenorul Manuel Rodriguez, pe care – bineînțeles – ni-l dorim mai departe la echipă nu putem începe negocierile pentru reînnoirea contractului, pentru ca apoi el să traseze direcția campaniei de achiziții. Începem să intrăm în criză de timp, iar o discuție cu partenerii noștri de la CMCA ar fi necesară în zilele ce urmează. Încă nu am semnat contractul de finanțare nici cu celălalt partener solid al nostru, FCC Environment, pentru sezonul ce urmează, suntem puțin în aer în acest moment. Repet, avem mare încredere în partenerii noștri, suntem siguri că ne vor sprijini ca și în anii precedenți, doar că ar fi bine să avem niște discuții să vedem în ce direcție o vom apuca și noi în săptămânile ce urmează pentru a nu compromite sezonul următor”, susține Marcel Urban, managerul grupării „galben-albastre”.

Și, fiindcă, sezonul s-ar fi încheiat oficial ieri și contractele baschetbalistelor care au îmbrăcat tricoul teamului de pe Mureș din vara lui 2019 încoace au expirat, cu șase excepții. Veatriki Akathiotou, Marta Fodor, Dora Ardelean, Adela Mercea, Alexandra Rotariu și Rebecca Lipovan sunt jucătoarele care au înțelegeri valabile cu FCC-ul și sezonul următor. În rest, lotul trebuie reclădit prin reînnoiri de contracte sau achiziții, dar cu visteria goală e imposibil acest lucru.

Bineînțeles, și respectarea eventualelor măsuri de prevenție și protecție împotriva coronavirusului la reluarea pregătirilor depinde de fondurile ce ar trebui să vină dinspre Primărie. „Suntem la curent și noi cu propunerile făcute de autorități cu privire la testările periodice, chiar săptămânale ale sportivelor, plus alte operațiuni de dezinfecție sau izolare, însă și aici avem nevoie de bani pentru a le respecta. Ca și logistică, suntem foarte bine organizați, în sensul că și înainte de izbucnirea pandemiei, jucătoarele noastre locuiau și serveau masa împreună și chiar se deplasau la sala de antrenamente împreună. Deci e pus la punct un circuit închis, ca să zic așa, doar că e nevoie de finanțare pentru funcționare sa”, a adăugat Urban.

Într-o situație asemănătoare cu FCC Baschet Arad se află și echipa emblemă a orașului, UTA, doar că în cazul său planurile se fac încă pentru sezonul în curs ce pare, totuși, că se va relua. Nu se știe când și sub ce formă, dar Federația dorește să respecte criteriul sportiv când vine vorba despre echipele ce vor merge în cupele europene, dar și cele care vor promova/retrograda în/din Liga 1.

FOTO: Sorin Dan Cârstea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button