Alte sporturi

Ministrul Novak introduce Aradul pe harta Centrelor Sportive de Excelență: „60-80% din bazele sportive sunt în regulă, celelalte trebuie refăcute!”





Prezent la inaugurarea arenei „Francisc Neuman”, Ionuţ Marian Stroe, fostul ministru al Tineretului și Sportului, vorbea pentru prima oară despre un Centru Sportiv Național la Arad. Se întâmpla în august 2020, pentru ca astăzi  Carol-Eduard Novak să reia discursul. De această dată, denumirea a fost schimbat și anume un Centru de Excelență, pentru care actualul șef al sportului românesc consideră că există 60-80% din infrastructura necesară.

Însoțit de deputații deputații arădeni, Sergiu Bîlcea și Peter Farago, dar și de directorul Direcției Județene de Sport, Alexandru Meszar, Novak și-a început ziua în biroul prefectului Csaba Toth, după care s-a văzut și cu primarul Călin Bibarț, dar și cu Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. În fine, ministrul s-a mai consultat și cu conducători ai cluburilor sportive din Arad, dar și sponsori și parteneri ai grupărilor din orașul și județul nostru. În fine,  Carol-Eduard Novak a ajuns și pe „teren”, respectiv la Sala Sporturilor Victoria și Bazinul de Înot Delfinul, care au mare nevoie lucrări de întreținere și renovare.

Novak de acord cu investițiile în renovarea Sălii Polivalente și a Bazinului Olimpic Delfinul: „Din fonduri CNI sau de la autoritățile locale”

Ministrul e de acord cu investițiile, doar că nu știe încă cine le va face, autoritățile guvernamentale sau cele locale. „Am găsit multă dăruire Arad și asta e cel mai important, că se dorește sport aici. Mule baze sunt în stare foarte bună și de aceea sunt pentru înființarea unui Centrul Sportiv de Excelență, care să reunească sportivi din 5-6 județe din zonă. Aceștia urmează să facă sport de performanță, iar, în paralel, să meargă la școală și mai apoi la facultate. Un astfel de Centru de Execelență ar aduna sportivi din 5-6 județe, cei mai talentați dintre ei, care să beneficieze și de indemnizații, având un mediu propice pentru sportul de performață. Aradul e și un oraș de tranzit, aproape de granița din Vest și ar putea găzdui inclusiv sportivi din Ungaria sau Serbia. Sunt și baze cu carențe, cum este Sala Polivalentă și Bazinul de Înot. Acestea trebuie neapărat refăcute. Avem două posibilități, ori prin CNI, ori ca cele două obiective să facă parte din procesul de descentralizare al bazelor sportive. În urma acestui proces, cele două baze vor intra în patrimoniul Consiliului Local sau în cel al Consiliului Județean Arad. În mare parte, 60-80% din bazele sportive sunt în regulă, dar ar fi important ca și aceste două săli, adică Polivalenta și Bazinul Delfinul, să fie renovate și să deservească în jur de 8-10 sporturi. Știu și de existența acelui hotel lăsat, cumva, în paragină, care – însă – aparține Ministerului Educației. Ar fi bine să-l preluăm noi ca Minister al Sportului sau – poate – Primăria pentru a-l reabilita pentru sportivi. Vrem să fim operativi, dar toți acești pași trebuie să aibă la bază o strategie a sportului. Prin aceasta vom da o viziune generală a sportului în toată țara, ca apoi să începem să implementăm și obiectivele strategice”, a declarat Novak.

Cam 80% din bugetul Ministerului nostru merge către întreținerea bazelor sportive și doar 20% efectiv pe sport, e nevoie de descentralizare”

Acesta susține că strategia pentru sport ar trebui să fie gata în lunile aprilie-mai. „De când am preluat Ministerul de Sport, lucrez la strategia națională pentru sport. E nevoie de un restart, de o organizare mult mai bună. Avem trei direcții: sportul de masă, sportul de performanță și sportul în școală, iar în acest sens lucrăm cu mai multe ministere. Suntem ultima țară din Europa ce are 48 de cluburi de stat, plus zece Centre Naționale care nu funcționează cum trebuie. Ministerul Educației are și el 100 și ceva de cluburi școlare și cluburi sportive. Nu avem un sistem de specializare al antrenorilor. Totodată, sistemul de finanțare trebuie schimbat radical, iar aici ar trebui să preluăm modelul din Ungaria, unde Federațiile finanțează atât cluburile private, cât și cele de stat. Apoi, prioritizarea sporturilor e imperios necesară și, în fine, trebuie să existe o stragetie pe infastructură. În funcție de sporturile considerate prioritare, trebuie să decidem câte săli sau piste de atletism ne dorim să contruim. Nu trebuie uitat că jumătate de țară este rurală, iar aici cred că avem o mare putere de a atrage copiii către sport, deoarece ei au dorința de a demonstra și de a ieși în lume. Ca să concluzionez, avem obiective pe termen mai scurt și niște planuri de acțiune. Iar în această ultimă categorie intră descentralizarea. Acum, cam 80% din bugetul Ministerului nostru merge către întreținerea bazelor sportive din țară și doar 20% efectiv pe sport. Iar majoritatea acestor baze sportive sunt în situații deplorabile, nu mai sunt la strandarde. Decât să întreținem, mai bine construim, dar nu hazardat. Trebuie să avem o strategie pe infrastructură, fiecare Primărie sau Consiliu Județean să știe exact ceea ce ar trebui să construiască în ograda lor, ca să spunem așa și asta în funcție de ce sporturi vor fi considerate prioritare într-o zonă sau alta”, mai afirmă ministrul sportului.

Gimnastica, natația, atletismul, scrima – sporturile în care se va investi masiv în anii ce urmează

Întrebat care sunt în viziunea sa sporturile în care ar trebui investit masiv în anii ce urmează, Eduar Novak a spus: „În primul rând, cele de tradiție. Gimnastica e cartea de vizită a sportului românesc, vrem să o reclădim în baza unei strategii. Am început un proiect cu Federația de specialitate, având ca finalitate anul 2032. Ar mai trebui să ne ocupăm de natație, în special de sporturile unde putem obține multe medalii. Ar mai fi atletismul, sporturile nautice, avem o problemă la scrimă, dar în 5-6 sperăm să-și revină. Altfel, la canotaj și tenis de masă stăm bine, la judo, la fel, boxul începe să crească . Ca și Centre de Excelență, vă pot spune că avem în minte Constanța, Iași, Arad, poate Târgu Mureș, o să facem și un centru pentru sporturile de iarnă și București. Le vom reorganiza pe cele zece existente acum. Conceptul de Centru de Excelență e diferit. Nu e doar o denumire, ci vrem să aducem valoare, un concept de performață, cu oameni capabili. Adică, manageri iscusiți și antrenori foarte buni și dedicați, nu se poate unii fără alții, e un pachet complet”.

Bîlcea: Mă zbat ca orașul și județul nostru să rămână pe harta sportului românesc”

Șansa Aradului e reprezentată și de implicarea lui Alexandru Meszar, coleg de partid cu ministrul sportului, care deține și funcția de director al DJS Arad, dar și conduce de ani buni destinele cluburilor de fotbal UTA și Atletico. Totodată, deputatul Sergiu Bîlcea a membru în Comisia pentru Tineret și Sport din cadrul Parlamentului României. „Ca și membru al acestei comisii, m-am zbătut de la bun început pentru Arad și pentru ca sportul din orașul și județul nostru să rămână pe harta sportului românesc. De aproape doi ani avem și acest stadion nou construit de autoritățile locale, dar acum avem și șansa de a înființa un Centru de Excelență la Arad. Domnul ministru, care este foarte ambițios, și-a dat seama că la Arad avem de toate, un Liceu cu Program Sportiv și două Universități, atât de necesare în pregătirea sportivilor. Sperăm să atragem cei mai buni sportivi din zonă, poate viitori campioni olimpici în următorii 10-15 ani”, a punctat și Bîlcea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button