UTA Arad

UTA își face echipă de scouteri după „rețeta” aplicată de Gabi Glăvan la Voluntari: „Este primordial ca recrutarea fotbaliștilor să se facă corect!”





Principalul motiv pentru care UTA a colaborat – aproape în exclusivitate – cu impresarul Bogdan Apostu și colaboratorii săi de la FGA a fost legat de lipsa unui departament de scouting la club, respectiv a resurselor financiare pentru a pune pe picioare unul. Lucrurile se schimbă din această vară, când Gabriel Glăvan, analistul video din stafful „Bătrânei Doamne” o rețea de căutare a jucătorilor transferabili la nivelul Ligii 1.

Clubul UTA a anunțat printr-un comunicat totul: ”Scouting-ul este una dintre componentele cele mai importante ale unui club profesionist, care își dorește o recrutare corectă și obiectivă. În acest sens, UTA anunța extinderea departamentului de scouting și caută colaboratori la nivel național pasionați de fotbal cu vârsta minimă de 18 ani.

Pentru a aplica, trimiteți un email la adresa utascouting@gmail.com care să conțină nume, prenume, număr de telefon, adresă de email și răspunsul la întrebarea “De ce consideri că este necesar un departament de scouting?”.

Activitatea va fi pro bono, dar se va oferi bonus de performanță. Clubul va oferi training specializat tuturor celor selectați”.

Echipa se scouteri a lui Glăvan i-a adus în Liga 1 pe Jefté, Laïdouni sau Ricardinho

Nu e prima oară când Gabriel Glăvan inițiază un astfel de proiect în fotbalul românesc, ba chiar are rezultate bune în munca de scounting după aventura de la FC Voluntari. La gruparea ilfoveană, analistul video, colaborator și al Federației Române de Fotbal, ca și component al staffului tehnic al lui Florin Bratu la naționala U21, și-a pus în practică pentru prima oară ideile legate de scouting. Iar în Liga 1 au sosit fotbaliști importanți precum atacantul spaniol, Jefté Betancor (cotat la 1,6 milioane de euro d t ransfermarkt), care după aventurile de la Voluntari și Farul a ajuns în curtea lui CFR Cluj, fundașul portughez Ricardinho (900 de mii de euro) și mai ales Aïssa Laïdouni (3,5 milioane de euro), care s-a transferat pentru 600 de mii de euro la Ferencvaros, actuala campioană a Ungariei. Mai mult, tunisianul a câștigat titlul de cel mai bun fotbalist al campionatului țării vecine în sezonul 2020-2021.

UTA – exemplu și pentru alte grupări din fotbalul românesc

Plecând de la munca depusă la FC Voluntari și mini-rețeaua de scouteri formată acolo, Gabriel Glăvan dorește să treacă la un nivel superior la UTA. „De ceva timp încerc să schimb modul de recrutare a jucătorilor în fotbalul românesc și mi-a luat ceva timp încât să câștig destulă influență încât să pot să inițiez un astfel de proiect. Am făcut o treabă destul de bună la Voluntari, aducând fotbaliști importanți în România, dar la UTA mi-aș dori să ne perfecționăm și mai mult. Conducerea clubului a înțeles perfect necesitatea demarării unui astfel de proiect, am sprijin total la Arad, așadar începem procesul de recrutare a oamenilor pasionați, dar și dotați cu un anumit skill pentru scouting. Prin dezvoltarea departamentului încercăm să atragem atenția și celorlalte cluburi, oferind un exemplu, în așa fel încât toate echipele să înțeleagă că este primordial ca recrutarea să se facă corect. Este responsabilitatea noastră, a tuturor care facem parte din fenomenul fotbalistic să facem ceva să ne dezvoltăm și să lucrăm împreunaă la dezvoltarea fotbalului românesc”, spune analistul lui Ilie Poenaru, care devine automat și șeful departamentului de scounting din curtea „Bătrânei Doamne”.

Bază de date din campionatele ce pot oferi fotbaliști pentru Liga 1: „UTA va oferi bonusuri de performanță”

De altfel, echipa „roș-albă” a realizat un prim transfer prin metodele folosite de Glăvan și colaboratorii săi. „Pe Erion Hoxallari l-am luat la recomandarea mea, căci îl monitorizăm de ceva vreme. Pot spune că mai țin legătura cu 8-9 persoane pe care le-am recrutat în echipa mea la Voluntari, între care este și o fată și care lucrează foarte bine. Ce înseamnă munca lor? Fiecare dintre ei sunt însărcinați să urmărească atent un campionat din care cluburile de Liga 1 și-ar permite să aducă fotbaliști. Vorbim despre ligile doi și trei din Franța și Spania de exemplu, dar și primele eșaloane din țările scandinave, dar și din Balcani. După fiecare weekend, se face o echipă a etapei, dar – totodată – există rapoarte detaliate pentru cei care sar în evidență. La UTA mi-aș dori să am în jur de 25 de oameni cu care să lucrez. În principiu, căutăm scouteri români, din diferite zone ale țării, care să vadă cât mai multe meciuri și la nivelul ligilor doi și trei, dar – bineînțeles – nu spunem nu nici colaboratorilor din străinătate. Spre exemplu, țin și acum legătura cu un român plecat în Belgia, care mă ajută de acolo. Ideea este să găsim persoane pasionate, dar și dispuse să se specializeze prin intermediul conferințelor de pe ZOOM pe care le voi ține, iar cu cei selecționați mă voi vedea și față în față pentru un team building. Ideea este ca la finalul unui tur sau al unui campionat întreg să avem o bază de date din care să extragem pentru Ilie Poenaru cel puțin cinci fotbaliști pentru fiecare post, dintre cei care pot fi transferați în România. Poate că ideea de activitate pro bono nu e foarte atractivă, însă conducerea UTA-ei m-a asigurat că va oferi bonusuri de performanță pentru cei care vor avea și rezultate”, a încheiat analistul de 34 de ani, care a mai lucrat cu Ilie Poenaru la Gaz Metan, dar a făcut parte și din stafful tehnic al lui Ionuț Badea la UTA.

19 comentarii

  1. Sper sa nu pățească și UTA ce a pățit Voluntari !?!?!? Voluntari pana anul ăsta, a fost tot la retrogradare !!!!

    0
    0
  2. De multa vreme am criticat lipsa unui astfel de departament. Este bine ca se organizeaza. Un Club nu poate sta doar… „in cuvantul impresarului”. Are nevoie de mult mai multe informatii despre jucatori. azi doar citeva faze video nu mai sint eficiente. Sper ca UTA sa isi organizeze bine activitatea asta si sa fie cu folos .

    0
    0
  3. Am vazut ceea ce a facut la Voluntari….excelent de mediocru. Adica omul asta vrea sa scape de agenti dar sa puna el monopolul pe un club!?? Tot un drac este, tôt comisioane ,sigur mai multe pentru ca jucatorul tôt va veni cu un impresar , nu va avea incredere intr-un analist video

    0
    0
    1. Nu confunda marfa cu ambalajul! Scouterii caută/găsesc jucători, apoi tot de impresari se lovesc, care reprezintă jucătorul la negocieri. Nu crede că impresarii au copii de prin ligile 3 şi 4 în portofoliu.
      Teoretic şi practic scouterul reprezintă clubul, impresarul pe jucător, sunt în tabere diferite la negocieri.
      E bine că vrem să avem scouteri.

      0
      0
  4. dimineata in interviul de 10 pe Pro Arena,TUCUDEAN zicea ca a vazut in judet multi copii talentati..ce bine ar fi sa gasim un atacant care sa ajunga LA VALOAREA LUI..

    0
    0
  5. Daca a fost Apostu…..unicul, n-a fost bine! Acuma ca se face departament de scouting, a lu UTA, iar nu-i bine! Lasati oamenii sa lucreze! Voluntariu e chiar bine! A jucat in playoff nu ca noi! Ia nu mai carcotiri din prima! Io tat astept pruncii aia doi…. negrii! Am mari sperante din talentu si sper….. fizicu lor!

    0
    0
  6. Foarte bine, este un lucru foarte bun in cadrul echipei UTA.Recrutarea fotbalistilor sa se faca corect !!! Asa si trebuie intr-un fotbal sanatos daca vrei sa ai performante mari,nu pe pile si relatii !!! FORTA UTA Arad, FORTA UTA arad, FORTA UTA arad !!!

    0
    0
  7. Vreau sa vad UTA. ca, se bate la titlu de campioana cu CFR. Cluj, FCSB si CSU Craiova lui Rotaru !!! Imi doresc asta foarte, foarte mult. Daca se rezolva in bine si negocierile cu investitorii aradeni,sunt toate sansele ca, in cel mai scurt timp ,acest lucru sa se indeplineasca !!! FORTA UTA. Arad , HAI BAIETII !!!

    0
    0
    1. DOMNUL Nelu,ca sa ne batem la campionat trebuie sa se alinieze toate astrele si sa nu mai fie atata dezbinare…noi nu avem resursele marilor orase unde s-a concentrat marea majoritate a capitalului romanesc..de aceea e important sa contribuim toti,fie si cu un amarat de bilet sau abonament daca stam in oras sau prin preajma …sper sa se ajunga la o intelegere care sa aduca forta acestui club , deoarece multi dintre noi vom fi pe stadion,dar trebuie sa avem si pe cine sustine..

      0
      0
      1. Și eu m-am gândit că am putea lupta acolo sus. Dacă avem bani de jucători, și organizare bună, plus conducere care să netezească atunci când trebuie, nimic nu-i imposibil. Doar e Liga 1, nu CL 🙂

        0
        0
  8. După venirea UTA-ei de la Rogla s-ar putea face o selecție, timp de 2-3 zile, de tineri fotbaliști din județul nostru și apoi să punem lupa pe alte meleaguri.
    Cine știe ce talente stau nedescoperite?

    0
    0
  9. Eu nu vreau să zic că e bine sau rău să avem o echipă de scoaterii dar noi nu avem o bază sportivă prorie a clubului o logistica sportivă și dacă nu avem ce necesită pt club atunci are rost să vb de altfel de proiect de scoaterii niste bani aruncați. Jucători buni juniori unui club s-au nu știu ce școală reprezintă sânt reprezentat de un agent în proporție de 90%. Avem juniori clubului UTA dați la echipe din Italia vulturar la lece Nagy jr la Veneția poate mai sânt jr dați și în alte campionate acolo ar trebui să-și facă datoria club UTA să aducă acasă copii și să le ofere un contract serios.

    0
    0
  10. Scouting, pro bono? Adica gratis? Hai sa fim seriosi! In alte campionate acesti cautatori de talente sunt platiti cu bani grei. UTA trebuie sa ofere un salariu pentru a putea angaja scouteri. Nimeni nu-si sacrifica timpul pe nimic. Asa cum sunt platiti fotbalistii, managerii, conducatorii si antrenorii clubului trebuie remuneratie si pentru scouteri.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button