ACB Ineu

Nou promovata ACB Ineu ia în piept Liga 3-a cu o echipă tânără! Lapte: „Putem fi surpriza plăcută cu o prezență în play-off!”


După 6 ani de zile, Ineul e din nou pe harta eșalonului trei al fotbalului românesc. ACB-ul a promovat la capătul unei lupte cu CS Socodor, decisă în ultimele două etape ale play-offului și mai alews după barajul cu Recolta Dănceu. Mehedințenii nu au avut nicio șansă, au cedat cu 2-11 la general și zărăndanii încep astăzi sezonul 2022-2023 al Ligii a 3-a.

Și o fac fără niciun transfer estival, ci bazându-se pe lotul ce a promovat, dar care – într-adevăr – a primit întăriri importante din Senegal: Jean Baptiste Mendy, Mouhamed Ndoye și Mouhamed Toure (18 ani) și Camerun: Ngake Wandji Francklin și Cahill Ntchinda Kom. Ceva mai repede venise și ivorianul Banam, care – de altfel – a și marcat goluri importante  pentru ineuani în sezonul de primăvară. În schimb, ACB-ul s-a despărțit de trei fotbaliști, Karmanoczky, Bărdan și Zamă. Probleme medicale au frații Mâneran, ambii operându-se la genunchi de ligamente încrucișate. Denis, în primăvară, pe când era jucătorul Crișului, iar Dan chiar în această vară.

Până la urmă, Ineul poate alinia fără probleme două echipe, având în lot mulți juniori din cadrul Academiei, care par capabili să facă față Ligii a 3-a. Dar, despre aspirațiile noului sezon vorbșete Adrian Lapte, noul președinte al celor de la ACB Ineu în locul lui Roland Szabo.

-Domnule Lapte, Ineul a renunțat de bună voie, pe motive strategice, la locul său din Liga 3-a în 2016, se poate spune că a promovat la momentul potrivit?

– Fiind mai nou la club, nu vă pot spune exact cum s-au întâmplat lucrurile în 2016, știu doar că băieții și antrenorul au meritat această promovare. Obiectivul trasat la începutul sezonului nu a fost neapărat acesta, dar jocul echipei și rezultatele ne-au dus acolo în față. Ceea ce mai observ este că avem mulți copii talentați, de 16, 17, 18 ani din pepiniera noastră, care sunt pregătiți să facă o figură frumoasă în Liga 3-a. De fapt, cred că avem cea mai tânără echipă din serie, alături de Pecica. Merșca, Hulbăr, Spătaru și Forea, dintre jucătorii pe care contăm astăzi, sunt cei cu experiență, restul au margine mare de progres.

-Cum vă descurcați cu atribuțiile președintelui la nivelul Ligii a 3-a?

-Pe margine e întotdeauna mai greu de pe teren. Nu am jucat eu la un nivel prea înalt, la Petrolul Țicleni, dar în iarbă emoțiile nu există. Am atribuții legate în special legate de asigurarea finanțării. Pe lângă salarii, jucătorii mai au promise și prime de joc la finalul fiecărei luni, în funcție de câte puncte fac în acea lună.

– Nu avem o statistică exactă, dar sunteți – probabil – divizionara terță din țară cu cei mai mulți jucători străini din lot. Ce planuri aveți cu aceștia?

-Sosirea celor trei senegalezi și a celor doi camerunezi e parte al unui parteneriat cu academii din aceste țări africane. Tot așa l-am luat și pe Banam, dar din Coasta de Fildeș și mai e portughezul Wilmer. Vorbim despre jucători tineri, care au fost deja remarcați de echipele pe care le-am întâlnit și vorbesc aici în special de Universitatea Craiova. Și cu formația patronată de domnul Rotaru vom semna un parteneriat, ei vor avea prima opțiune de transfer pentru jucătorii noștri, iar jucătorii străini sunt deja monitorizați de ei.

– Ce înseamnă ca buget un sezon al clubului dumneavoastră în Liga a 3-a?

-În jur de 200 de mii de euro. Jumătate din această sumă ne este promisă de autoritățile locale, iar cealaltă jumătate trebuie să o asigurăm noi, ca privați, Roland Szabo și cu mine, în primul rând. Bineînțeles, căutăm în permanență sponsori, parteneri, să nu uităm că avem de susținut din punct de vedere financiar și Academia, un efort în plus deloc de neglijat. Avem grupe de copii de la cele mai mici, la cea de juniori mari care participă în campionatul de republicani. Suntem și în plin proces de reorganizare a Academiei, intenționăm ca pe toți copiii de la 14 ani în sus să-i mutăm cu școala la Ineu, unde vom beneficia în curând și de noua bază sportivă din Unitatea Militară.

– E o mândrie pentru Ineu această Academie clasificată de FRF, în Arad mai există doar UTA?

– Încă nu ne putem compara cu UTA, pentru că, în primul rând, nu avem baza lor de selecție. Apoi, acolo investițiile au fost ceva mai mari decât la noi, dar încercăm să creștem și noi de la an la an. Am avut două echipe în Liga Elitelor în sezonul trecut, una sigur și în acest an, plus cele de la „republicani”. Cu grupa sub 17 ani vrem să ajungem din nou în fazele superioare ale competiției.

– Dar prima echipă ce obiectiv are?

-Realistic vorbind, eu zic că ne putem clasa fără probleme pe locurile 5-6, dar putem fi și surpriza plăcută a seriei, cu o calificare în play-off. Depinde mult și de cum începem campionatul, căci o echipă tânără precum a nostră are nevoie și de încredere, iar aceasta o poți dobândi în special prin rezultate. Eu zic că avem un atuu important în antrenorul Cristi Sculici, cel mai vechi antrenor al unei echipe arădene în Liga 3-a, care are experiența și valoarea necesară să scoată maximum din lotul nostru. Totodată, e creierul Academiei noastre, se confundă cu Ineul, nu văd cum am putea funcționa fără el.

– Începeți campionatul chiar în această seară, pe teren propriu, cu Periamul, care ar fi pronosticul dumneavoastră?

– Bineînețeles că sunt subiectiv și vreau să cred că vom câștiga. Cu siguranță, însă, nu va fi deloc un meci ușor. Știm că Periamul a făcut cele mai multe puncte în play-outul ediției trecute de campionat, s-au salvat miraculos, iar Sorin Bălu și-a întărit și în această vară echipa. În general, văd echipe puternice în această serie, antrenori buni, foarte pregătiți din punct de vedere profesional, ceea ce nu poate decât să ne convină. Cu cât adversarii sunt mai tari, cu atât mai mult copiii noștri pot progresa. Oricum, din postura de nou promovată nu cred că putem spune că plecăm cu prima șansă împotriva vreunei echipe din această serie.

2 comentarii

  1. „Cu cât adversarii sunt mai tari, cu atât mai mult copiii noștri pot progresa”… Care copii domnu’…, aia din Senegal sau ăia din Coasta de Fildeș…!!?? ??

    0
    0
  2. Dacă și la L3 folosim străini în detrimentul jucătorilor români, a unor jucători care termina junioratul, ne merităm soarta pe plan de echipe naționale. Consider că la L3 nu ar trebui să joace nici un străin, să fie ligă exclusiv pentru jucătorii români…,astfel ar crește nivelul acestora și ar avea de câștigat echipele din eșaloanele superioare și bineînțeles fotbalul romanesc.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button