ACB Ineu

Arădeanul Cristi Sculici și-a luat licența UEFA Coach Educator, „principalul” Ineului – printre cei 14 absolvenți din țară!





Școala Federală de Antrenori (SFA) și Academia Națională de Fotbal (ANF) au organizat în această toamnă a doua sesiune de formare UEFA Coach Educator, pentru a găsi, perfecționa oferi acest statut altor 22 de antrenori români selecționați pentru procesul de licențiere UEFA din România.

În perioada octombrie-noiembrie 2022, cursanții au participat la cursuri teoretice și practice susținute de către Dany Ryser și Dariusz Pasieka, specialiști în pregătirea formatorilor de antrenori și evaluatori ai sistemului de licențiere UEFA din România. Aceștia au abordat teme precum: „Principiile învățării adulților și învățarea bazată pe realitate”, „Comunicare și feedback”, „Leadership și diferite tipuri de cursanți” și aspecte despre „Evaluarea formativă și sumativă” sau „Mentoratul în cadrul unui club de fotbal”.

Sculici, coleg cu Țicleanu sau Preda

Cursanții selectați au fost 14 antrenori din teritoriu, printre care și arădeanul Cristian Sculici. Acesta este antrenorul celor de la ACB Ineu și referent zonal al Federației Române de Fotbal. Aurel Țicleanu, Ștefan Preda, Nicu Croitoru, Mihai Ciobanu, Dan Dobai sau Sorin Brândescu sunt alte nume cunoscute în fotbalul românesc sau din vestul țării care și-au obținut licențele UEFA Coach Educator.

Tehnicienii s-au axat pe dobândirea de cunoștințe și competențe necesare formatorului de antrenori (UEFA Coach Educator) pentru licențele UEFA B și A, respectiv 8 responsabili cu procesul de licențiere UEFA C din cadrul Asociațiilor Județene de Fotbal. Aceștia se adaugă celor 46 de antrenori care au fost deja pregătiți în cadrul primei sesiuni din lunile mai-iunie 2022 și care dețin în prezent statutul de Formator de antrenori licența UEFA A/B/C.

Partea practică a jucat un rol esențial, accentul fiind pus pe colaborarea și comunicarea constantă între cursanți. Participanții au creat prezentări pe teme specifice, le-au susținut în fața colegilor, cei care ulterior i-au evaluat oferindu-le feedback constructiv. În plus, au elaborat antrenamente pe grupe de vârste din rolul de coach educator developer, supervizor, coach educator, cursant observator. Acest mod de lucru este promovat de UEFA și este necesar într-un context de formare, dezvoltare și perfecționare a adulților.

Cei 8 responsabili cu procesul de licențiere UEFA C din cadrul Asociațiilor Județene de Fotbal au avut oportunitatea de a înțelege impactul pe care fotbalul de bază îl are la nivel național, rolul definitoriu pe care un proces corect administrat și livrat poate aduce beneficii pe termen lung asupra întregului fenomen fotbalistic. Ei au fost inițiați în teme precum „Profilul și rolurile unui formator de antrenori pentru licența UEFA C”, „Pregătirea și livrarea unei sesiuni de antrenament pentru fotbalul de bază”, toate acestea corelate cu „Conceptul și implementarea filosofiei FRF de formare a antrenorilor”. Partea practică i-a provocat în conceperea și aplicarea de antrenamente cu temele: 1v1 – tehnică ofensiv; 3v2 tehnico-tactic ofensiv, 2v2 tehnico-tactic defensiv sau Tehnică ofensivă – pasă-preluare. Alături de jucători de la grupele de vârstă U10, U13 și U16 au reușit să atingă obiectivele propuse.

Burchel: „Educația antrenorilor din România, pilon esențial din cadrul Planului de Dezvoltare a Fotbalului”

„Credem cu tărie că Educația antrenorilor din România, pilon esențial din cadrul Planului de Dezvoltare a Fotbalului, parte a Strategiei Tehnice a Federației Române de Fotbal, joacă un rol fundamental în formarea noilor generații de antrenori, perfecționarea celor care activează la diferite niveluri ale fotbalului și promovarea unui mod actual și modern de învățare pentru adulți. Relația pe care am consolidat-o cu reprezentanții UEFA pe parcursul acestor sesiuni de formare continuă să aibă un impact pozitiv asupra noastră, echipa din cadrul SFA și ANF, dar mai ales asupra celor 68 de antrenori care au beneficiat de formare de înaltă calitate și care se vor implica pe viitor în procesul de licențiere UEFA din România. Suntem încrezători că inițiativele care vor urma vor avea la bază o fundație corect și bine clădită, atât de necesară fotbalului”, a spus Lucian Burchel, directorul SFA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button