Campionatul Mondial Qatar 2022

Portugalia are un erou și nu e Ronaldo! Lusitanii fac scor de tenis cu Elveția și dau peste revelația Maroc în sferturile „mondialelor” din Qatar!





Portugalia a făcut un show de zile mari în optimile Campionatului Mondial 2022: 6-1 cu Elveția. Chiar lăsarea vedetei Cristiano Ronaldo pe bancă a fost mutarea câștigătoare a Fernando Santos, căci înlocuitorul său, Gonçalo Ramos, a fost eroul lusitanilor.

Gonçalo Ramos – ca Miroslav Klose în urmă cu două decenii

Puștiul de 21 de ani al celor de la Benfica a reușit „tripla”, în minutele 7, 51 și 67, egalând un recor vechi de 20 de ani. Tocmai în 2002, neamțul Klose a fost precedentul debutant ca titular la un Campionat Mondial ce reușește să înscrie de trei ori. Scorul pauzei fusese stabilit de fundașul Pepe, care a devenit cel mai bătrân marcator din eliminatorii la Mondiale (39 de ani și 283 de zile). Pe lista marcatorilor au apărut și jucătorii de bandă stânga ce au terminat meciul cu trupa lui Yakin, Guerreiro  (55) și Rafa Leao (90+2). Ca și în meciul de debut de la mondiale (3-2), cu Ghana, starul lui Milan nu a avut nevoie decât câteva secunde să-și pună amprenta pe victoria largă, la scor de tenis, a echipei sale. Akanji punctase pentru naționala Țării Cantoanelor la 4-0, în minutul 58.

Ronaldo – „uitat” pe bancă după 14 ani la un meci al Portugaliei la „europene” sau „mondiale”

Cristiano Ronaldo (37 de ani) nu a prins primul 11 al Portugaliei, în victoria, 6-1, cu Elveția. Decizia a surprins întreaga lume a fotbalului, deoarece Ronaldo nu este doar căpitanul Portugaliei, ci și unul dintre cei mai buni jucători din istorie. Trecuseră nu mai puțin de 14 ani de când Ronaldo nu a prins primul 11 la un meci disputat de țara sa la un turneu final major (Campionatul European / Campionatul Mondial). Ultima dată când acest lucru s-a întâmplat a fost la EURO 2008, conform statisticienilor de la Opta. De atunci, Ronaldo păstrase vie o serie de 31 de meciuri consecutive, întreruptă în cele din urmă de către Santos.

Din câte se pare, selecționerul Portugaliei l-a pedepsit pe CR7 pentru ieșirea de la meciul cu Coreea de Sud, 1-2. Atunci, mai precis în minutul 65, când a fost înlocuit cu Andre Silva, experimentatul fotbalist i-ar transmis lui Santos: ”Te grăbești al dracului de rău să mă schimbi” și se părea ca va fi „uitat” pe bancă în disputa din optimile de finală.

Cei aproape 75.000 de fani de pe Stadionul Lusail n-au fost însă de acord. Au creat un moment incredibil în care toți i-au strigat numele portughezului, semn clar că îl vor pe teren. Asta deși scorul era deja 5-1 pentru lusitani. În cele din urmă, Santos a cedat și, în minutul 73, l-a trimis pe teren pe fostul jucător al lui Manchester United, iar tribunele l-au primit cu urale pe unul dintre cei mai valoroși jucători din istoria fotbalului. Pepe i-a pus imediat banderola pe braț lui Ronaldo.

Formații:

Portugalia: D. Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Otavio (Vitinha, 73), W. Carvalho, B. Silva (R. Neves, 81) – B. Fernandes (Leao, 87), Goncalo Ramos (Horta, 74), J. Felix (Cr. Ronaldo, 74). Selecţioner: Fernando Santos.

Elveţia: Sommer – Ed. Fernandes, Schaer (Coemert, 46), Akanji, R. Rodriguez – Freuler (Zakaria, 54), G. Xhaka – Shaqiri, Sow (Seferovic, 54), R.  Vargas (Okafor, 66) – Embolo (Jashari, 89). Selecţioner: Murat Yakin.

Arbitru: Cesar Arturo Ramos Palazuelos; arbitri asistenţi: Alberto Morin Mendez, Miguel Angel Hernandez Paredes (toţi din Mexic); al patrulea oficial: Istvan Kovacs (România)

Al Daayen, Lusail Stadium: 83.720 spectatori

Cum și când se joacă în sferturi?

În competiție au rămas doar opt echipe: Anglia, Argentina, Brazilia, Croația, Franța, Maroc, Olanda și Portugalia, care se vor înfrunta vineri și sâmbătă, după cum urmează:

Croația – Brazilia, 9 decembrie, ora 17:00

Olanda – Argentina, 9 decembrie, ora 21:00

Maroc – Portugalia, 10 decembrie, ora 17:00

Anglia – Franța, 10 decembrie, ora 21:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button