National Sebis

Trimiși acasă fără bani și dezlegări, sebișenii au apelat la AFAN: „S-au mirat și ei de această situație nemaiîntâlnită”





Înglodat în datorii și rămas și fără sprijinul conducerii orașului, clubul Național Sebiș are șanse infime să mai continue activitatea sau, în orice caz, nu în partea secundă a sezonului 2019-2020 a Ligii a 3-a. Dănuț Șomcherechi a condus 5-6 antrenamente în această iarnă cu cei 14 jucători ai săi înainte de fi trimiși cu toții acasă de conducerea clubului. Și fără banii din restanțe și fără dezlegările de contracte pe care majoritatea fotbaliștilor le-au solicitat.

Așadar, sesizând că „oficialii” de la Sebiș nu au făcut absolut nimic în cele 9 zile de când au fost trimiși acasă, antrenorul și jucătorii au apelat la Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) pentru a-i consilia și a-i reprezenta în litigiul cu clubul Național. Toți au restanțe salariale de cel puțin 60 de zile, unii chiar de peste 90, astfel că sunt îndeplinite condițiile de a solicita plata integrală și la zi și, mai mult decât atât, nu sunt asigurate condițiile regulamentare de antrenament, masă, vitamizare și recuperare după efort, așa cum cere regulamentul. „Ne-am adresat sindicatului AFAN, s-au mirat și ei de această situație nemaîntâlnită în practică, să fim trimiși acasă fără o hârtie la mână. Ne este refuzat dreptul la muncă și ne sunt refuzate drepturile salariale contractuale din octombrie 2019 încoace. Astfel, am început demersurile legale, cu data de vineri, 31 ianuarie, curg spre club notificări de la mine și de la jucători ca în termen de 15 zile să ni se achite sumele restante la zi și să ni se asigure condițiile de pregătire. Am așteptat un semn timp de 9 zile, am văzut că suntem tratați cu indiferență, clubul ignoră cu bună știință prevederile contractuale”, spune „principalul” Sebișului.

Mai mult, pentru a grăbi un deznodământ ce pare inevitabil, Dănuț Șomcherechi și jucătorii săi spun că se vor prezenta la stadionul „Crișana” începând de mâine. „Nimeni nu a făcut nimic pentru a remedia situația de când am plecat de la Sebiș, așa că, pe lângă aceste demersuri legale, ne vom prezenta luni, la ora 13 la clubul Național. I-am solicitat președintelui să pregătească tot ce trebuie pentru masa, cazarea și condițiile de antrenament ale jucătorilor. Contractul dintre jucători și club are două părți, una este clubul, care nu a binevoit să se achite de toate obligațiile, iar cealaltă parte e reprezentată de noi, care, la rândul nostru, avem obligația să mergem la club și să ne pregătim. De data asta, nu mai acceptăm soluții și amânări verbale, vrem plata sumelor restante. Nu suntem sclavi să fim desconsiderați așa, timpul trece în defavoarea noastră. Vedem luni ce vor decide cei de la Primăria Sebiș, proprietarii clubului, noi am dorit tot timpul să continuăm, să ne respectăm contractul, am creat un grup frumos și aveam intenția de a face tot posibilul să ne batem pentru salvarea de retrogradare”, a adăugat tehnicianul băimărean.

Așadar, „pisica” este pe cale să se rupă la Național Sebiș și clubul să anunțe oficial retragerea din Liga 3-a. Sau, poate, pe ultima sută de metri se vor găsi vreo 5 miliarde de lei vechi pentru a se asigura supraviețuirea echipei până la vară, fără ca asta să garanteze că „alb-albaștrii” vor evita retrogradarea dintr-o serie în care contracandidatele din subsol s-au întărit și se pregătesc ca la carte pentru reluarea campionatului.

***

Litigiul de la Sebiș se încadrează în situațiile prezentate în RSTJF la articolele 6, punctele a și c și respectiv articolul 18, punctul 10, pe care vi le repzentăm mai jos așa cum apar ele pe situl FRF.ro

Regulamentul și Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (RSTJF)

Articolul 6 – Obligaţiile cluburilor 

Cluburile au următoarele obligaţii:

a. să asigure condiţiile materiale, tehnice, organizatorice, de asistenţă medicală, refacere şi recuperare adecvate pentru antrenamente şi jocuri; 

b. să folosească un management coerent, modern și eficient, bazat pe metode științifice și pe cooperarea permanentă; 

c. să execute cu bună-credinţă obligaţiile contractuale asumate; 

d. să asigure stabilitate contractuală.”

Articolul 18 – Încetarea raporturilor contractuale și/sau a legitimării

10. Jucătorii şi cluburile pot invoca justa cauză şi justa cauză sportivă pentru denunţarea unilaterală a contractelor și/sau a legitimării pentru următoarele motive:

a. jucătorii:

neasigurare de către cluburi a condițiilor prevăzute de art.6 lit.a și c din prezentul regulament, respectiv neasigurarea condițiilor materiale, tehnice, organizatorice, de asistenșă medicală, refacere și recuperare adecvate pentru antrenamente și jocuri și neexecutarea cu bună credință a obligațiilor contractuale asumate față de jucătorii profesioniști. Organismul jurisdicțional competent urmează a analiza de la caz la caz îndeplinirea sau nu de către cluburi a condițiilor prevăzute de art. 6 lit. a și c în conformitate cu solicitarea jucătorilor în cauză, urmând a decide dacă se impune sau nu încetarea contractului și/sau a legitimării;

  • –  nu au fost folosiţi efectiv, în ultimul an competiţional, în minim 10% din numărul total de jocuri oficiale al echipei clubului la care sunt legitimaţi, cu excepţia jocurilor la care au fost suspendaţi de către club sau instanţa disciplinară competentă ori au fost în imposibilitate de a juca din motive medicale, acest fapt urmând a fi probat. Această regulă nu este aplicabilă jucătorilor care evoluează pe postul de portar. Jucătorul interesat trebuie să adreseze o cerere în acest sens, comisiei competente, în termen de maxim 15 zile de la data ultimului joc oficial al anului competiţional respectiv, sub sancţiunea decăderii din drept;
  • –  nu li s-au achitat drepturile contractuale pentru o perioadă mai mare de 60 de zile de la scadenţa obligaţiilor, numai după ce au transmis o notificare de punere in interziere a clubului si i-au acordat acestuia un termen de cel putin 15 zile in care sa isi indeplineasca obligatiile financiare. Notificarea adresată clubului va fi comunicată acestuia prin orice mijloc, respectiv e-mail, fax, scrisoare recomandata cu confirmare de primire si continut declarat sau executor judecatoresc. Cererea jucătorilor adresată Secretariatului CNSL al FRF, respectiv CSJ a AJF, va fi obligatoriu însoțită de dovada notificării clubului.
  • –  contractele încheiate cu cluburile ajung la termen în afara perioadei de transfer, caz în care, jucătorii pot solicita încetarea contractelor în timpul ultimei perioade de transfer dinaintea ajungerii la termen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button