Minifotbal, futsal

De la AC Luciano la naționala de minifotbal a României: Sebastian Huțan se întoarce după 17 ani „sub tricolor”!





Aradul se poate mândri cu un fotbalist convocat la lotul național de minifotbal. Prin evoluțiile avute cu AC Luciano la turneele finale sau zonale la care a participat în ultimii ani, portarul Sebastian Huțan l-a convins pe selecționerul Virgil Bejenaru că merită să îmbrace din nou „tricolorul”, după ce o făcuse la naționale de juniori și tineret în urmă cu două decenii.

Ajuns la aproape 38 de ani, Huțan participă în aceste zile, la Iași, la un turneu de pregătire al naționalei de minifotbal pentru „europenele” din această toamnă. Arădeanul a și debutat în disputa amicală cu Republica Moldova, scor 1-1, fără să încaseze gol, deoarece a intrat între buturi la 1-0 pentru formația de peste Prut. De astăzi până duminică, tot în Copou, România mai dă piept cu selecționatele Croației, Bulgariei, Rusiei și Belgiei.

Huțan a promovat cu UTA în Liga 1, dar cea mai bună perioadă a carierei a avut-o Sheriff Tiraspol

Născut în Arad pe 26 octombrie 1983, Sebastian Huțan a debutat în fotbal la nivel de seniori la UTA, unde a evoluat între  anii 1999 și 2002 în Liga a II-a.  Apoi, chiar după încheierea sezonului în care „roș-albii” și-au asigurat promovarea în Liga 1, Huțan a plecat în Republica Moldova, unde a jucat timp de patru ani pentru Sheriff Tiraspol. A câștigat titlul an de an, plus o Cupă și o Supercupă a Moldovei. De asemenea, a evoluat cu Sheriff și în preliminariile UEFA Champions League, însă formația moldavă nu a reușit să ajungă vreodată în grupe. În debutul carierei a strâns și 18 partide pentru naționalele de juniori ale României (6 la nivel U19 și 12 la nivel U21), fiind convocat și de Anghel Iordănescu la naționala de seniori, unde s-a aflat pe bancă la meciul de tristă amintire, de la Copenhaga, cu Danemarca (2-2), în care „tricolorii” au pierdut în prelungiri calificarea la EURO 2004.

A debutat în Liga 1 în martie 2006, în tricoul lui FC Vaslui, unde a fost împrumutat de cei de la Sheriff. După 15 partide pentru vasluieni s-a întors pentru o scurtă perioadă în Republica Moldova, după care a semnat cu Dinamo Moscova, unde însă nu a jucat vreun meci oficial în campionat. La începutul anului 2007 a revenit la UTA, unde a stat doi ani, strângând meciuri atât în prima ligă, dar și în a doua, după retrogradarea „Bătrânei Doamne” din vara lui 2008.

În martie 2009 semnează cu Liberty Salonta, unde stă doar câteva luni, iar în vara anului 2009 pleacă la Universitatea Cluj, unde joacă de 17 ori în sezonul 2009-10, la finalul căruia „șepcile roșii” obțin promovarea în Liga 1. După 10 jocuri în prima divizie, portarul arădean coboară din nou în Liga a II-a, unde evoluează pentru CSMS Iași până în vara lui 2011. A fost anul retragerii din activitate, la doar 28 de ani, din cauza unor probleme medicale grave, la genunchi.

După retragere, a devenit antrenor de portari, activând la mai multe echipe, printre care UTA, Frontiera Curtici și Gloria Lunca Teuz Cermei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button