UTA Arad

Cristian Păcurar, la finalul anului în care Academia UTA dă vicecampioana națională de tineret și un titular fix pentru Rednic: „Îi ducem până în fața vestiarului!”





UTA dispută al patrulea său sezon la rând în SuperLigă, iar în anul calendaristic 2023 a debutat trei fotbaliști din Academia proprie. Unul dintre ei, Cristian Mihai, chiar e punct fix în echipa pregătită de Mircea Rednic, în timp ce Raul Stanciu și Darius Iurasciuc au avut aparții meteorice, cu un plus clar pentru primul dintre ei. Totodată, Rareș Pop a intrat în atenția cluburilor cu posibilități financiare din fotbalul românesc, dar gruparea arădeană ține la preț (2 milioane de euro) pentru mijlocașul ofensiv de 18 ani. Tot în anul ce se încheie peste două zile, după foarte mult timp, gruparea fanion a Aradului a fost reprezentată în finala națională rezervată juniorilor mari. Pe noua arenă „Eugen Popescu” din Târgoviște, Academia UTA a pierdut cu 3-1 meciul pentru trofeu în fața Universității Craiova și odată cu el și șansa de a juca în premieră în Youth League. Nici locul 2 pe țară nu e de aruncat la gunoi, cum și jucătorii care l-au obținut sunt de valorizat și o parte dintre ei au făcut deja pasul spre echipe de eșalonul secund, sub formă de împrumut. Altfel, Academia UTA a pierdut locuri în clasificarea făcută de FRF și în acest an, ajungând pe poziția a 16-a, după ce în 2019 intrase direct în Top 10, pe locul 9.

Cristian Păcurar a vorbit despre plusurile și minusurile anului 2023 și tot directorul academiei „roș-albe” spune ce a adus Mircea Rednic nou în criteriul de selecție și promovare a tinerilor fotbaliști.

„Costurile satelitului nu se se justifică, antrenorul primei echipe nu va promova grupul, ci individualitățile”

Cristi, aș începe cu punctul culminant al anului 2023, finala Ligii Elitelor de la Târgoviște. Ar fi schimbat rezultatul meciului strategia clubului UTA cu privire la echipa ce ar fi urmat să joace în Youth League, eventual ținerea generației împreună și printr-un satelit în Liga 3?

– Mă bucur că am ocazia să lămuresc puțin această speță, ca să-i spun așa. Am fi dat orice să câștigăm acea finală cu Universitatea Craiova, dar asta nu înseamnă că facem o tragedie din faptul că nu am câștigat-o. Din punctul meu de vedere, a fost un lucru senzațional ceea ce s-a întâmplat pentru Academie, pentru club, pentru oraș, pentru părinți, prin această generație. Aș minți să spun că știu care este ultimul an când UTA a jucat o finală pe țară la juniori mari, mai ales că era legată și de Youth League. Și că am ajuns aici, lumea trebuie să știe că jucătorii din 2005, dacă nu am fi trecut de Partizan Belgrad, în primul tur din Youth League, nu ar fi putut să joace mai departe în Liga de Tineret și ar fi rămas blocați până în iarnă la UTA pentru că perioada de transferuri era încheiată. Dar, repet, a fost un lucru fantastic și participarea la acea finală în care am avut și momente de joc bune și foarte bune care – poate – cu puțină concentrare în plus ar fi putut avea alt deznodământ. Una peste alta, Craiova a fost mai pragmatică și a câștigat. Și să nu uităm că nu ne-am putut baza nici pe Rareș Pop, poate vârful generației de 2005, care în aceeași zi a avut barajul de menținere în SuperLigă de la Buzău. Ajungând la subiectul „satelitului”, există plusuri și minusuri. Eu sunt de 5 ani la Academie și mi-am dorit să formez acest satelit, dar, analizând realitatea din fotbalul românesc, ar fi existat niște standarde, costuri, care nu știu cât s-ar justifica. Făcând o comparație, toți jucătorii pe care i-a avut UTA împrumutați la echipe din liga a treia, cu excepția lui Cristi Mihai, niciunul nu au făcut față rigorilor antrenorului de la prima echipă. Pe de altă parte, poate ar fi fost un plus că se antrenau într-un mediu bun, cu antrenori specializați, avându-i și mai mult sub control și observație. Însă eu mai pun pe tapet o chestiune. Din punctul meu de vedere, ei nu mai trebuie ținuți împreună ca și echipă, ei trebuie formați mai mult ca și jucători individuali. Și spun asta pentru că, indiferent cine ar fi antrenor la prima echipa, el nu va promova tot grupul, ci doar individualitățile.

– Și atunci ați preferat să împrumutați tinerii jucători la echipele de Liga 2 și 3, le-ați urmărit parcursul, procesul de creștere decurge normal? Pot fi vreunul dintre ei vreo soluție pentru prima echipă chiar din această iarnă?

– Faptul că în acest an UTA a împrumutat vreo 10-11 jucători la liga a doua este un lucru foarte bun, căci e diferență mare față de liga a treia. Personal am fost doar la un meci la Dumbrăvița, pentru că timpul nu-mi permite, însă i-am monitorizat atent pe Cibi, Ristin și Mercioiu și chiar și pe Nortey, care nu e un produs al academiei, dar e un tânăr fotbalist care e sub contract cu UTA. Bineînțeles, știu ce se întâmplă la Chindia cu Anișorac, la Slatina, cu Popa, e Roșca la Șelimbăr și Blaga și Hrezdac la Corvinul. În general, vedem că se întâmplă lucruri bune, majoritatea au avut destule minute și realizări. Mai departe, eu nu știu exact de ce are nevoie domnul Rednic, ci doar pot să transmit ceea ce știu, cu plusuri și minusuri. Dar, eu zic că evaluarea completă se va face la vară, când le va expira contractul de împrumut. Iar atunci și stafful primei echipe își poate face o strategie nouă legată de juniori, de posturile pe care să-i folosească, în funcție de realizările lor în Liga 2.

– Despre tinerii împrumutați la echipe de Liga 3 nu ai prea vorbit…

– În acest caz, ținem cont și de ce-și dorește familia pentru ei. Construcția unui jucător depinde foarte mult și de familia lui și atunci facem, să zicem, acest mic compromis. Luăm cazul lui Salka, de la Pecica. El și familia sa și-a dorit să plece acolo, a avut momente când nu a jucat, momente grele la început, dar apoi a început să fie folosit tot mai des și chiar a avut evoluții bunicele. Sarkozi a plecat în zona lui, la Târgu Mureș, era de foarte mult timp la Arad, îl așteptăm, îl monitorizăm. Am înțeles că acolo este un proiect prin care se dorește promovarea. Îl avem pe Bota la Satu Mare, ar fi Câmpan de la Socodor, sunt jucători în cazul cărora am ținut cont de dorința lor și a familiei lor. Și toți, mai puțin Salka, care este mai mic, la 16 ani, au trecut prin filtrul domnului Rednic.

„Domnul Rednic a făcut cea mai serioasă, profesionistă selecție din cadrul academiei și e foarte deschis cu noi”

– Aici aș vrea să intrăm puțin în detaliile colaborării cu Mircea Rednic, cum se raportează dânsul la Academie, la tine și antrenorii de la copii și juniori?

– Din punctul meu de vedere, de când este UTA în Liga 1, domnul Rednic a făcut cea mai serioasă, profesionistă selecție. A venit cu două săptămâni înainte din vacanța de vară, a făcut acele trialuri doar între jucătorii tineri de la academie și nu numai, a dat șansa și altor fotbaliști de perspectivă din zonă. Selecția a continuat încă o săptămână, două și când seniorii au făcut fuziunea. Altfel, domnul Rednic e foarte deschis cu mine, cu antrenorii de la Academie. E natural, amabil, nu ne ia sau ne vorbește de sus, așa cum poate o făceau alții care nu au numele și experiența dânsului în fotbal. Nu există nicio urmă de grandomanie sau infatuare. E foarte interesat de ce se întâmplă și mai jos, sub prima echipă. De multe ori mă trezesc cu dânsul la meciuri, pe „Motorul”, umblă, se interesează, cere informații și nu doar de la mine sau colegii antrenori, câteodată mai discută și cu părinții. Poți vorbi orice cu dânsul, îți răspunde la telefon, până nu a intrat prima echipă în vacanță i l-am mai trimis pe Câmpan să-l mai vadă. Dar, la finalul zilei, ca să zic așa, decizia o ia doar dânsul punând la cap toate informațiile ceea ce vede cu ochiul său expert și simțul format deja și în cazul jucătorilor tineri.

– În anul 2023 au debutat în SuperLigă trei jucători de la Academia UTA, te-ai fi așteptat la mai mulți?

– Bineînțeles, ca șef de centru, director de academie, mi-aș fi dorit și-mi doresc mereu să ajungă și mai mulți copii la prima echipă. Anul acesta au debutat în prima ligă Mihai, Stanciu și Iurasciuc, iar Cristi chiar a confirmat din toate punctele de vedere, are și convocări la loturile naționale. Poate lumea spune că trei jucători sunt prea puțini, dar UTA nu este deocamdată într-o postură în care să poată debuta mai mulți. Mă uit la Craiova, care ne-a bătut în finală și nu au jucători la Liga 2, doar pe Melniciuc, care e rezervă. Nu au jucători nici la prima echipă, adică e Danciu, de 2002 și poate fundașul stânga (n.a. Denis Benga), care e – însă – accidentat. Și atunci, Craiova aduce jucători de 17-18 ani, în timp ce UTA împrumută jucători de 17-18 în Liga 2 cu scopul de a-i valoriza. Eu cred că am ales strategia corectă, cu toate că un prim feedback îl vom primi cu adevărat în vară. Eu spun că împreună cu antrenorii am pus lucrurile pe un făgaș normal. Adică lumea și părinții trebuie să înțeleagă că așa este și în alte părți, la Craiova sau FCSB. Academia, prin antrenori, își duce jucătorii juniori până în fața vestiarului echipei mari. Mai departe, răspunsul este al lor, prin pregătire, atitudine, sacrificii. Așadar, din momentul în care ajung sub comanda staffului de la prima echipă depinde efectiv de ceea ce se întâmplă între ei și corpul tehnic de acolo, cu tot ceea ce înseamnă jucătorii seniori. Ei trebuie să fie conștienți de șansa pe care o au, activând la o academie ce are și echipă în SuperLigă. Sunt ferm convins că sunt jucători mai buni în țară, peste jucătorii noștri, dar nu au expunerea de la UTA și șansa de a face saltul rapid spre primul eșalon.

„Având un talent nativ fiind extrem de dotat și din punct de vedere intelectual, Rareș Pop ar trebui să ajungă departe în fotbal”

– Se vorbește foarte mult în această iarnă de un posibil transfer al lui Rareș Pop la Rapid sau la o altă formație cu pretenții din SuperLigă. Dacă UTA obține cele două milioane de euro de care a vorbit Alexandru Meszar, s-ar bate recordurile lui Man, Petre și Miculescu, toate stabilite în ultimele 6-7 sezoane.

– Nu cunosc în detaliu situația lui Rareș Pop, fiindcă nu l-am antrenat așa cum a fost cazul celorlalți trei pe care i-ați menționat mai sus. Ceea ce știu este că-și dorește să termine liceul la Arad și să o facă luând o notă bună și la Bacalaureat, fiindcă e studios, învață cum puțini fotbaliști o mai fac în ziua de azi. Mai știu că este un talent înnăscut, care muncește și muncește destul de mult, face sacrificii foarte mari. Ce mi-aș dori ar fi să nu se pună presiune pe el. Trebuie lăsat în mediul lui, dar – totodată – cred că i-ar prinde bine partea de completare a antrenamentului. Sunt jucători care joacă foarte puțin în weekend și eu mă refer la cei care vin din Academie, iar pentru ei ar trebui să avem un antrenor de tranziție. Probabil că aceasta va fi una dintre noutățile de anul viitor și aș vrea să-i propunem domnului Rednic un astfel antrenor de tranziție. Revenind la Rareș, el și familia lui trebuie să fie convinși că alegerea pe care o vor face e cea corectă. Dincolo de sume, de recorduri, de banii care i-ar prinde foarte bine clubului UTA și academiei, academie care doar consumă și consumă destul de mult, e important ca Rareș Pop să se simtă un jucător important la noul club și să se dezvolte de la lună la lună. Fiind un talent nativ și fiind extrem de dotat și din punct de vedere intelectual, Rareș ar trebui să ajungă departe în fotbal. Sunt decizii ce trebuie luate în fața unor oferte bune, dar eu cred că în 6 luni, maximum un an de zile, el va face pasul spre fotbalul mare și aici nu trebuie neapărat să fie vorba despre o echipă din România.

– Ajungem la rezultatele din prima parte a sezonului 2023-2024, șanse de semifinale ar mai fi doar pentru echipele U17 și U15 în Liga Elitelor…

– Observ că tot la doi ani se naște câte o generație mai bună. Cei de la U17 sunt în cărți, sunt pe locul 3 în play-off, iar dacă nu am fi împrumutat jucatori ca Salka sau Câmpan sau cu Stanciu la dispoziție mereu, erau și mai sus. Dar, încercăm si fără ei să ajungem în careul de ași, căci, cum spun mereu, prioritar este să creștem jucători, individualități pentru prima echipă. Iar dacă Salka și Câmpan se dezvoltă mai repede în competițiile seniorilor, ne asumăm și ratarea unui obiectiv la nivel de juniori. Așadar, antrenorii de la grupa U17 știu că-i vom susține cu tot ceea ce putem, dar nu va fi o tragedie dacă nu prindem semifinalele. Pe de altă parte, știm că vin din urmă generațiile de 2008 și 2009, cu care, din punctul meu de vedere, ne putem gândi să ne batem cu cei mai buni peste un an, doi. Este clar că mai vrem să jucăm finale pe țară și chiar să le câștigăm. Apoi pe generațiile mai mici  nu punem niciun fel de presiune, îi lăsăm să se dezvolte în mediul lor. Ne ajută mult și parteneriatul cu Atletico, fuziunea pe care o facem la un moment dat. Mai precis, la vârsta de 12-13 ani, coordonatorul Nelu Herman și antrenorii fac o grupă puternică din două echipe, dar numai în urma unei selecții atente, bazată pe tot felul de teste, jocuri și a unui proces de monitorizare îndelungată. În rest, la cei mai mici e important să aibă cât mai multe jocuri în picioare prin intermediul Interligii și a altor competiții, iar antrenorii să lucreze bine, în așa fel încât să descopere sau chiar să creeze individualități pe care să le ducem spre vârf. Sunt deja exemple de copii, precum Talpaș la 2012, care va face saltul la 2011 și ar mai fi un băiat la 2014, care tot așa va face parte din echipa de 2013. Facem aceste lucruri gândit, pentru binele copiilor și, bineînțeles, într-un final și cel al academiei.

– Cât mai cheltuie o academie de tipul UTA-ei în zilele noastre?

– Ca și la prima echipă, bugetul e calculat de pe o vară pe alta. Se pare că în acest sezon, vom depăși milionul de euro, bani asigurați în marea lor parte de clubul mamă. Dar, eu văd Academia ca un club, în alt club, iar pe mine nu ar trebui să mă intereseze doar partea tehnică, ci și cea managerială. De aceea, ne agităm, umblăm și noi după sponzorizări și nu pot să nu-i mulțumesc pe această cale lui George Țucudean, care ne-a ajutat mai mereu, inclusiv pe acest final de an, dar o mențiune specială și pentru firma Auto Group C.M.B. Sunt și alți sponsori care ne-au ajutat mai mult sau mai puțin pe parcursul anului, dar vrem să atragem și alții, mai ales că vrem să derulăm noi proiecte. Și atunci nu putem aștepta să vindem din când în când un Man, un Miculescu sau un Rareș Pop, dacă tot am vorbit, ci trebuie să producem cumva și noi, nu doar să consumăm. Revenind puțin la cifre, în funcție de merite și de licențele salariile s-au dublat în cazul unor antrenori, nu la toată lumea. Și sunt aproape la zi cu ele, în data de 25 decembrie trebuia să primim un salariu, sunt 3 zile întârziere acum. Lumea trebuie să știe că dosarele de licențiere ale academiilor sunt foarte stricte, nu ne putem juca cu licențele, cu posturile. Avem din acest sezon și un kinoterapeut, un psiholog sportiv, un nutriționist, toți au contracte cu academia, sunt plătiți de noi.  Cu măririle de salarii menționate, am ajuns la un buget salarial lunar de aproximativ 20 de mii de euro și, așa cum am spus, mai dorim să ne completăm organigrama, în special cu acel antrenor de tranziție de care am vorbit, dar și coordonatori pe grupele de vârstă 11-14 ani și 14-18 ani. Fotbalul de azi se inovează în continuă și trebuie să ținem pe cât posibil pasul, începând de la metodologia de la copii și juniori.

UTA – remarcată de conducerea Federației după colaborarea cu „Duble Pass”

– Apropo de inovații, de specializare, în anul ce se încheie ați colaborat cu  compania belgiană Double Pass, fiind ajutați – practic – să vă definiți o metodologie clară în dezvoltarea jucătorilor.

– Da, se poate spune că după modulele propuse de cei de la Double Pass, Academia noastră și-a definit o filozofie proprie ce are la bază valorile și ADN-ul clubului, dar și un stil de joc pe care dorim să îl implementăm la toate categoriile de vârstă. De asemenea, antrenorii noștri au învățat și cum să definească profilul jucătorilor pe care academia dorește să îi dezvolte. Și, plecând de aici, să ajute la dezvoltarea acestora urmând planuri individuale. Chiar la mijlocul acestei luni, am fost plăcut surprins să fim dați ca exemplu pe partea de metodologie în cadrul întâlnirii avute de reprezentanții Federației Române de Fotbal cu directorii primelor 24 de academii din România, conform clasificării. Am fost felicitați chiar de președintele FRF, Răzvan Burleanu și am fost premiați, ca să zic așa, cu acces gratuit pe platformele de scouting Wyscout și HUDL. Am primit și o cameră video pentru a filma meciurile din Liga de Tineret și Liga Elitelor U17, iar rapoartele de analiză video și statistică vor fi înregistrate în platforma Wyscout și vor fi disponibile pentru toate academiile aflate în acest program. Iar aici aș vrea să subliniez aportul lui Ovidiu Pința, noul director tehnic al Academiei UTA. El a fost 5 ani în Anglia, s-a și licențiat acolo, să vedem cum vom putea echivala licența lui aici.

– În final, aș vrea să te mai întreb cum vă mai descurcați cu accesul la bazele sportive, știind că anii precedenți ați mai avut probleme?

– E bine, dar mi-aș dori mai mult, altceva. Din capul locului, vreau să spun că am o legătură foarte bună atât cu Lucian Hațegan, cât și cu doamna Oana Oprean, care sunt foarte deschiși și înțelegători cu noi. Dar, îmi doresc mai mult pentru că în dosarul de clasificare a academiilor suferim la punctaj, pentru simplul fapt că nu avem baze proprii, baze ale clubului UTA. Am și asta în gând pentru anul viitor, prin proiecte, să încercăm să găsim sau să începem să construim chiar o bază proprie. Ca într-o academie adevărată, am vrea să fim toate grupele împreună și nu răsfirați în diferite locații. Ca să termin cu dosarul de clasificare, sunt nu mai puțin de 21,5 puncte pe infrastructură și noi am pierdut 12 puncte. Dacă le-am fi luat și pe acestea eram pe podium în clasamentul academiilor, așa suntem doar pe poziția a 16-a. Așadar, planurile sunt multe și îndrăznețe pentru anul 2024, important este să fim sănătoși și asta le-aș dori în primul rând, din partea Academiei UTA, tuturor jucătorilor noștri, familiilor lor, dar și suporterilor echipei.

14 comentarii

  1. Foarte bun si interesant articol, despre Academia UTA.

    Foarte placut surprins de maturitatea si planurile de perspectiva ale lui Pacurar care mi se pare o foarte buna alegere la virful Academiei UTA.

    Un om cu capul pe umeri, cu o judecata matura, realistica, vizionara si de perspeciva, in ceea ce priveste directia de urmat a Academiei UTA Arad.

    Cu siguranta, citind acest interviu, am avut si eu o multime de „revelatii” in ceea ce presupune munca, slefuirea, promovarea tinerelor talente in ziua de astazi, de la „statutul” de pitici si pina la potentiala valorificarea a acestora pe sume incredibile de bani si toate acestea in numele si in folosul consolidarii financiare a unui buget asigurator pentru clubul UTA.

    20
    7
  2. Rămîn consternat să văd cît de neinformat e Păcurar. UEFA Youth League e o competiție U19, nu U18, precum Liga de Tineret. Dacă ar fi cîștigat finala de la Tîrgoviște, cei din generația 2005 ar fi jucat în Youth League (nu cei din 2006, așa cum eronat susține Păcurar în interviu). Mai mult, puteau fi înscriși în lista UEFA și 5 jucători din generația 2004 (care îndeplineau anumite criterii). Cînd a transformat Liga Elitelor (competiție U19) în Liga de Tineret (competiție U18), FRF s-a gîndit și la acest lucru, ca echipa campioană să poată participa în Youth League cu jucătorii care au cîștigat titlul național.

    Ca să vă convingeți, aveți aici documentul oficial de pe saitul UEFA: https://documents.uefa.com/r/Regulations-of-the-UEFA-Youth-League-2023/24/Article-37-Player-lists-Online (capitolul VII, articolele 36 și 37). E un semnal de alarmă și pentru jurnaliștii Sportarad, care ar trebui să nu publice orice prostie. Vedeți că vă citesc și oameni care chiar știu fotbal …

    25
    2
    1. Ai dreptate. Dar greseala e noastra, a sportarad, reascultand inregistrarea cu interviul si ne-o asumam. Scuze si multumim de intelegere!

      20
      0
    2. Chiar daca a adus o corectura justificata, interventia este urata prin modul sau arogant din partea unuia dintre aceia „care chiar stiu fotbal”.
      Altfel, sa apari astfel folosing numele jucatorului nostru legenda…si scris cu litera mica, mi se pare de o uratenie nerespectuoasa si aroganta crasa.

      6
      2
  3. Academia și satelitul. Ce costa mai mult nu știm exact, dar diferențe exista. Academia e forma săracă a fotbalului sărac la rândul lui. Cu preocupări, adevărat de performanta, dar cu întreceri de subsol băgate în seama doar de antrenori și rude, cu nici 10 bilete pe stadioane unde apa calda e adusa cu bidonul, în accepte de austeritate. Vedem organizarea de satelit la occidentali, unde partidele atrag și un public dornic sa vadă mai devreme viitoarele stele de la echipa mare. Promovarea din Academii, numite pompos, necesita eforturi înzecit pentru un titular Câte unul,, sparge” norma. Ca Mihai.!!

    24
    1
  4. De ce nu se încearcă pt academie modelul Academiei Rapid adică înființarea unui ONG separat al academiei care să încerce să acceseze fonduri europene pt construcția unei baze sportive proprii.

    5
    3
  5. Este foarte complicat…Este foarte usor sa critici in anumite momente…O fi bine,o fi rau???
    Subiectul ar dezavua prea mult,nu-si ar avea rostul…
    Aradul nu are un foarte mare perimetru de selectionare,cu atat mai mult cu cat aproape toate bazele sportive au fost acaparate de catre primarie,politic…Vagonul,Strungul sunt doar doua..CPL-ul este inca in „nu se stie”
    Uite…Giovanni,dupa ce a falimentat UTA(raman convins ca nu din rautate,ci din necunostinta de cauza),incearca ceva pe la Sanleani…dar tot nu este al lui…Alte subiecte…
    Domnul Pacurar are si nu are dreptate…Nu sunt in postura sa comentez…
    In viziunea mea,o academie inseamna,producerea pe banda rulanta DAR sa ai si ce face cu copiii crescuti in bazele proprii…Imi cer mii de scuze,nu pe pile si relatii…
    Foarte bine ca se aduc copii,li se asigura conditii optime de dezvoltare,dar intervine balanta..Adus,impus,procent antrenor,cheltuieli cazare,scolarizare…Ma opresc aici,altfel scriu pana dimineata…

    7
    4
  6. Citat din postul lui Giro:

    „Aradul nu are un foarte mare perimetru de selectionare,cu atat mai mult cu cat aproape toate bazele sportive au fost acaparate de catre primarie,politic…Vagonul,Strungul sunt doar doua..CPL-ul este inca in „nu se stie”

    Pacurar a semnalat in interviul sau, aceasta problema a ariei de selectie, sugestionind ca multi parinti din alte regiuni ale Romaniei prefera alte academii de fotbal din tara in detrimentul unor academii arondate cluburilor din superliga printre care evident si Acadenia UTA. Intrebarea mea fireasca ar fi, oare care ar fi totusi motivele reale pentru care parintii opteaza sa-si trimita copii la academii (banuiesc private ?) nearondate cluburilor din superliga?

    Complet de acord cu tine, politicul Aradului nu s-a tinut de cuvintul dat alegatorilor cum ca vor re-construi Stadionul CFR si Strungul in alte zone in perimetrul municipiului Au demolat aceste baze sportive si terenul acestora a fost dat in chirie/leasing unor investitori privati care au construit mall-uri.

    Cred ca a venit timpul ca Primaria Municipiului sa apara „de urgenta” la rampa cu doua noi proiecte de reconstruire a bazelor sportive pe care le-am pierdut cu multi ani in urma !

    4
    0
    1. Eu invers ma refeream,de fapt @Coco 13..Neavand o baza mare de selectie locala,Atletico si UTA mai aduc si de pe altundeva,ceea ce mi se pare normal si bine.
      In paralel,probabil ca faci referire la academii mici,gen Sportac,Kids Tampa,etc…Doar ca acolo,parintii aleg acestea,stiind ca pe la Rapid,Steaua,Dinamo,sunt „alte criterii”…Ma abtin mai bine…
      Un exemplu de adunare in masa este Csikszereda dar cati s-au lansat de acolo???Eu nu am auzit de vre-un junior extra…
      Scoli de fotbal exista multe si marunte,chiar si in Arad dar de tip….”hai sa facem miscare”,foarte putini scot capul spre un nivel superior…
      Iti spun eu ce lipseste absolut:maidanele pline de copii care bateau mingea si cativa antrenori care puneau ochii pe ei,mergeau acasa la parinti si ii convingeau sa-si lase copilul la fotbal..
      Azi,abia,abia mai vezi cate o gasca la miute,toti prefera Play Station,telefoane,tablete..
      LA MULTI ANI!

      7
      0
  7. ,, COPIII” cuminți ai UTA, suporteri, sau simpli spectatori mai așteaptă ca,, Moșul ” sa pună ceva jucători, cadou sub pomul de iarna, sania cu ceva cadouri este așteptată.!!

    6
    1
  8. Asa este GIRO, aici este marea problema inca a fotbalului Romanesc si aceea ca, inca se mai promoveaza, selectii pe pile si relatii. Am patito si eu cand eram la juniori 2 la CS. Targoviste pana in revolutie. Nu generalizez dar acest lucru se intampla. la grupa mea, erau multi copii talentati fata de multi altii si nu se putea mai departe. Plus ca au disparut maidanele, curtea scolii unde acum in aceste vremuri copii nu li sa mai da voie sa joace. Nu este indeajuns sa te duci decat la antrenamente, adevaratul fotbal este pe maidan ,acolo inveti multe, jocuri intre echipe intre cei mari si cei mai mici, asa era inainte, acuma a disparut aceste obiceiuri. Cand eram copil 12-13 ani, daca la ora 8-8.30 nu erai prezent in curtea scoli cand se faceau echipele, ramaneai pe bara pana cand se elibera un loc. Se juca pana tarziu ,pana la ora 3-4, se juca cu o placere foarte mare, ce vremuri !!! Daca jucai bine in echipa ta, ramaneai in continuare daca nu le aveai cu mingea, aia mai mari te dadea afara din echipa si baga altul mai bun, va dati seama cu ce indarjire se juca pe atunci pe maidane !!! De aici sau format marii fotbalisti ai tuturo timpurilor .

    2
    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button