Rugby

Antrenorul rugbiștilor arădeni e recordmenul de eseuri al naționalei României! Ce mesaj are Cătălin Fercu pentru „stejari” la debutul la Cupa Mondială?





Sâmbătă, de la ora 16,30 (în direct pe Digi Sport 1), „stejarii” debutează la Cupa Mondială de rugby din Franța, în compania puternicei selecționate irlandeze. Meciul de la Bordeaux va fi urmărit din fața televizorului și de Cătălin Fercu, deținătorul recordului de eseuri din istoria naționalei „tricolore” și al doilea cel mai selecționat jucător român, după Florin Vlaicu.

Fercu le-a transmis mesaje foștilor colegi de la Timișoara, dar și lui Surugiu

Fercu a participat și la două Cupe Mondiale, cea din 2007, în Franța și cea din 2015, în Anglia, ratând-o pe cea din 2011 în Noua Zeelandă, din cauza fricii de a călători cu avionul. După acest refuz a fost suspendat până la finalul anului de Federația Română de Rugby și a fost interzis la lotul național.  Fosta „aripă” a României s-a retras de doi ani din activitate, de la SCM Timișoara și în prezent antrenează echipa de rugby în 7 a CS Universitatea Arad. „Tot timpul m-am uitat pozitiv, cu încredere, la meciurile României, o să-i încurajez cum pot din spatele ecranului. Se știe că obiectivul stejarilor a fost cam tot timpul la cupele mondiale o victorie. Consider că se poate realiza în meciul cu Tonga. În rest, e clar că nivelul nostru este sub celelalte echipe și băieții trebuie să se bucure de orice meci, de fiecare minut pe care îl vor petrece pe teren în compania unor rugbiști de talie mondială. Le doresc să trăiască totul la maximum și să dea la fel, maximum din ei. Mai țin legătura în special cu Surugiu. E și normal, am jucat atâția ani împreună, s-au legat niște prietenii destul de strânse. Mai vorbesc și cu niște băieți de la Timișoara care sunt în lot, chiar ieri le-am transmis un mesaj de încurajare. Tot așa, le-am spus să se bucure de această Cupă Mondială, să nu aibă presiune, lucruri normale pe care le-am trăit și eu ca fost component al echipei naționale și ca fost sportiv de performanță”, afirmă Cătălin Fercu.

E fan All Blacks, dar pariază pe victoria Wallabies

Mare fan All Blacks, fostul internațional a fost dezamăgit de meciul de deschidere al Cupei Mondiale, câștigat cu 27-13 de Franța chiar în compania formației din emisfera sudică. Pe de altă, parte, Fercu e sigur că Noua Zeelandă va avea un cuvând greu de spus la competiția mondială, deși o vede favorită pe Selecționata Wallabies. „Am rămas un pic dezamăgit de meciul de aseară. Mă așteptam la mai mult spectacol, nu neapărat că a câștigat Franța. Eu sunt fan Noua Zeelandă și am rămas un puțin cu buzele umflate, ca să zic așa. Dar, e posibil să fie și o strategie a Noii Zeelande, pentru că ei au o grupă relativ ușoară cu Italia, Chile și Uruguay și atunci se cam știu echipele ce merg mai departe și poate nu au vrut să-și dezvăluie toate atuurile, toată strategia de joc. La titlu, merg în continuare pe Africa de Sud. Ei au arătat cel mai bine și în ultima vreme, darpot apărea și ceva surprize. Ca iubitor al rugby-ului vreau să mă bucur la maximum de acest spectacol al Cupei Mondiale, gândindu-mă cu nostalgie că cu ceva timp în urmă jucam și eu pe acolo”, mai spune Cătălin Fercu.

Pleacă din țară pentru fetița lui: „În Italia îi pot oferi un viitor mai bun”

Ajuns la 37 de ani, fostul „tricolor” a cochetat cu lotul național U18 al României, dar colaborarea cu Federația Română de Rugby nu s-a mai concretizat. Fostul rugbist născut la Brașov și-a întemeiat o familie la Timișoara, dar este tentat de o viață în Italia, acolo unde s-a stabilit și fratele său. „O să fiu sincer, contractul cu Aradul expiră în decembrie, dar am vorbit cu fratele meu în Italia și, dacă îmi dă un răspuns pozitiv de acolo, în două-trei săptămâni am plecat din țară, am terminat cu asta. Vreau să plec din România mai mult pentru fată, consider că acolo îi pot oferi un viitor mai bun”, încheie fostul internațional.
Cătălin Fercu a strâns 109 de selecții la echipa națională, marcând 33 de eseuri
Cătălin Fercu s-a născut pe 5 septembrie 1986 la Braşov, unde a şi început sportul cu mingea ovală. Ultimii ani de juniorat i-a făcut la Metrorex Bucureşti, a evoluat din 2005 la Contor Zenner Arad, din 2007 la Steaua, din 2009 din nou la Arad, iar din 2010 până în 2021 la Timişoara, cu excepţia a două sezoane când a îmbrăcat tricoul puternicei echipe engleze Saracens. La naţională a debutat la 19 ani şi a adunat 109 selecţii, marcând 33 de eseuri, cele mai multe reuşite de un „stejar” şi având un procentaj de 70% meciuri câştigate sub tricolor. Ar fi avut mult mai multe, dar frica de zborul cu avionul l-a făcut să piardă Mondialul din Noua Zeelandă, fiind şi suspendat pentru o perioadă din aceeaşi cauză din echipa stejarilor. A evoluat totuşi la două ediţii ale Mondialului şi a câştigat în România titluri și cupe cu Timişoara şi Steaua şi o ligă englezo-galeză cu Saracens. Plus Cupa Europeană, în mai multe rânduri cu naţionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button