Stranieri aradeni

Bogdan Stelea a lansat filmul „Hai România! – Povestea Generației de Aur” în fața gloriilor fotbalului arădean: „O plăcere și o onoare!”





Primul film despre perioada de glorie a fotbalului românesc s-a lansat la Cinema City de la Atrium Mall pe 29 februarie. Luni seara, însă, „Hai România! – Povestea Generației de Aur” a adus în sala de cinema lumea fotbalului arădean, glorii mai vechi și mai noi, care au „consumat” cel mai amplu și minuțios film realizat despre generația lui Gică Hagi, Gică Popescu sau Ionuț Lupescu.

Stelea: „Sunt lucruri pe care nu le-am împărțit nici cu cei mai apropiați din familie sau prieteni”

La Arad, preview-ul a fost făcut de Bogdan Stelea unul dintre portarii echipei ce a atins piscul, prezența în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. Se întâmpla în 1994, în SUA, adică în urmă cu trei decenii. „A fost o plăcere să pot sta u în fața camerei de luat vederi, să-mi aduc aminte de de anii în care jucam pentru echipa națională. Au fost bucurii și după meciul pe care l-am câștigat cu Columbia și când am câștigat cu SUA, când am câștigat cu Argentina. Normal că era pentru prima oară în istorie când mergeam în sferturi la un Campionat Mondial, te califici, se poate întâmpla ca la un moment dat să ieși din competiție, am trăit-o de multe ori. Atunci a fost destul de dureros, pentru că eram aproape calificați, la meciul cu Suedia. Este documentarul care descrie cum ne-am format noi ca generație și aveți posibilitatea să vedeți dintr-o altă perspectivă ceea ce s-a întâmplat cu noi. Ați văzut din interior, sunt multe interviuri și destăinuiri pe care eu și colegii mei le-am făcut, lucruri pe care sunt convins că nu le-am spus nici celor mai apropiați. Din punctul ăsta de vedere, cred că vă dați mult mai bine seama de ce se întâmplă cu o echipă de fotbal, cu jucătorii de fotbal în momentul în care sunt înainte de meciuri decisive și înainte de meciuri foarte grele. Cu siguranță cei care sunt în sală și au jucat fotbal înțeleg mult mai bine și sunt convins că si lor li s-a întamplat cam ce ni s-a întâmplat și nouă de multe ori în carieră și se identifică cu ceea ce ni s-a întâmplat de-a lungul acestor ani. Cam asta e, vă mulțumesc încă o dată și pentru mine a fost o onoare să-mi reprezint colegii de generație la întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Arad. Eu sper ca oamenii să vină să vadă acest film, pentru că sunt lucruri pe care eu și colegii mei le spunem în fața camerelor de luat vederi pe care, cred eu, nu le-am împărțit nici cu cei mai apropiați din familie sau prieteni. Cred că sunt situații despre care vorbim în fața camerei de luat vederi pentru prima oară”, a spus fostul goal-keeper, cu 91 de selecții în tricoul naționalei.

De la Biro la Țucudean – foștii fotbaliști ai Aradului au vizionat povestea „Generației de Aur” la Mall

Au retrăit cu emoție marile performanțe ale „Generației de Aur”, dar au aflat și poveștile din spatele acestora: Gabor Biro, Gyuri Vaczi, Dorel Toderaș, Ioan Bedea, Emil Șerban, Adrian Negrău, Roland Nagy, Dorel Mutică, Mihai Țârlea, Marius Grad, Costel Bogoșel, Cristian Todea, Alin Drăgan (însoțit de tatăl său, Ghiță Drăgan), George Țucudean sau Cristian Gavra. „Retrăim cu emoție acele clipe, mulți dintre noi am fost scoși în stradă de jucătorii Generației de Aur, aștetăm acest film cu nerăbdare și curiozitate”, a fost mesajul care a răzbătut din rândul câtorva dintre fotbaliștii reprezentativi ai Aradului. Din partea clubului UTA a fost prezent Alexandru Benga, dar și mulți suporteri, inclusiv conducerea SCU.

 „Hai România! – Povestea Generației de Aur” – produs de arădeni

Filmul „Hai România! – Povestea Generației de Aur” este produs de arădenii Simion Apreutese, Loredana Apreutese  și Călin Crețu (Headline Management Agency), în regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun. Producția redă povestea complexă a celei mai vii și mai intense perioade din istoria fotbalului românesc, cea dintre anii 1980-2000. Este perioada în care reprezentativa României a ajuns pe locul 3 în lume în clasamentul FIFA. În această perioadă, naționala tricoloră a reușit recordul a trei calificări consecutive la Campionatele Mondiale, la edițiile din 1990, 1994 și 1998, respectiv două calificări consecutive la Campionatele Europene, cele din 1996 și 2000. În anii 80 au existat marile realizări ale echipelor de club românești, culminând cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua București. Acele rezultate au prefigurat marile performanțe care urmau să vină în deceniul următor la nivelul echipei naționale.

Producția cinematografică îi va aduce în prim plan pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Gheorghe Popescu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii Florin Prunea și Bogdan Stelea. Pentru realizarea filmului și a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri și ilustrații, atât în diferite locuri din România, cât și în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button