UTA Arad

Flavius Domide, aclamat la scenă deschisă la a 76-a aniversare





Dacă FC Argeș, formația ce a promovat braț la braț cu UTA, în vara lui 2020, a sărbătorit cu ocazia meciului cu CFR Cluj 50 de ani de la primul titlu de campioană, echipa emblemă a orașului nostru și-a onorat unul dintre simbolurile titlurilor cu numerele 5 și 6 din din istoria clubului. Flavius Domide a împlinit chiar astăzi 76 de ani și a atins primul mingea în confruntarea dintre epigonii săi și CS Mioveni.

Însoțit la mijlocul terenului de Attila Brosovszki, nepotul fostului său coleg de generație, „Gioni” Brosovszky, „copilul teribil al fotbalului arădean” a primit aplauzele călduroase a unui întreg stadion. Fiindcă starea de sănătate nu-i prea permite, Domide nu a văzut prea multe meciuri pe noua arenă „Francisc Neuman”, iar emoțiile sale au fost cu atât mai mult astăzi, când a și fost aclamat la scenă deschisă. În plus, clubul arădean l-a onorat și cu un tricou al echipei cu numărul 76, o plachetă și un superb coș de flori.

Flavius Domide a scris istorie în „alb-roșu” cu cele 342 de meciuri, două titluri de campioană națională și 75 de goluri marcate. A jucat și o finală a Cupei României, dar a făcut parte din acea echipă minunată care a eliminat Feyenoord-ul în 1970 și apoi a strălucit în „primăvara europeană” a UTA-ei din 1972. Domide a jucat de 18 ori în echipa națională, pentru care a înscris de 3 ori, participând și la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, din 1970.

Dacă tribuna I a arenei din Calea Aurel Vlaicu poartă numele lui Nicolae Dumitrescu, tribuna a II-a cea a lui Ladislau Brosovszky, iar peluza galeriei se numește Iosif Petschovski, mulți suporteri ai UTA-ei susțin că peluza dinspre liniile ferate ar trebui să fie denumită Flavius Domide.

13 comentarii

  1. Cand se pronunta numele Domide,publicul si galeria tace initial apoi rabufneste,pe stima si respect.Blondul cretz..Marele Domide,Gigi Domide…M-a luat cu fiori cand l-am vazut la centru…pur si simplu,m-a cutremurat…Impresionant…
    Nu demult vorbeam cu Tisza,Feri Bacsi.Uneori il prinzi cu chef de vorba si atunci,tzine-te bine..Stiti ce spune Tisza?Nu se mira de contuzii creier si cap…Erau acele mingi de piele,siret cu snur…Cand erau si ude,erau ca si niste bolovani in care dadeau cu capul…
    Astazi,la meci,l-am vazut si pe Cura,pe Ciorica..Cel mai mare vagabond,smecher subtil..Lacatus.Tanase,ar avea de invatat cam cum se simuleaza…Sunt expirati,nu se compara…Cura le-ar preda abecedarul simularior.Nici si niciodata pe Cura nu il vor ajunge…Cura era actor consacrat..Artist….

    0
    0
    1. Era roșcat, de aici și porecla ,,Roșcovanul”! Multă sănătate îi doresc și mă bucur că am avut plăcerea să îl cunosc personal! În rest, numai de bine!

      0
      0
  2. Absolut! Peluza dinspre Gară trebuie numită „Flavius Domide”. Ca să fie dreptate.
    CA SĂ FIE BINE!

    0
    0
  3. Clasa de joc a lui Domide, era și este recunoscuta în strânsă legătură cu multitudinea de talente ce au jucat pentru UTA. Cine a văzut un Schiopu, Victor Comisar, Metkas, Florut, Chivu își poate explica și apariția super jucătorului Domide. Ei nu apar pe teren defrișat valoric. Poți avea norocul sa ai în același timp și un Axente sau Brosowski. Atunci titlul e ca și luat. Multa sănătate.

    0
    0
    1. Aveti dreptate. mai intai…se seamana, apoi se culege. Generatia 1969 nu a venit din neant, ea s-a cladit in jurul unora care jucau fotbal tehnic, de ca mai buna calitate. S-a imbinat tineretea cu maturitatea.. Domide, amicul meu drag, care mi-a inseninat tineretea, a fost , alaturi de Gionny cei mai talentati. Ani multi si buni inainte . cu sanatate Gigi Domide !

      0
      0
      1. D-le doctor, cred că este vorba de generația 1968, una dintre cele mai prolifice generații arădene! Vărșăndan, Cheregi, Bunaciu, Labu, Negrău, Țucudean, etc., fie că au fost crescuți de UTA, fie de alte echipe precum Școala Sportivă, au făcut parte din această generație! Și a urmat cea din 1978, clădită de Feri Tisza la Strungul-Romvest! Botiș, Panin, Ciubi, Baciu (Dumnezeu să-l odihnească), Găman, C.Drăgan, pfff, campioni naționali de juniori! Aradul are tradiție în descoperirea talentelor, e nevoie de un departament de scouting performant!

        0
        0
  4. FLAVIUS DOMIDE, mare jucator, mi-a incantat copilaria anilor 70 cu toata generatia acelor ani !!! RESPECT si MULTA SANATATE II DORESC MARELUI JUCATOR. FORTA UTA Arad !!!

    0
    0
  5. In 1980, pe fostul stadion 23 august din Bucuresti, am asistat la un meci Nationala 70 vs Nationala 80. Domide a intrat abia in repriza a 2-a, daca imi aduc bine aminte. E drept ca era greu sa fie bagat titular, la ce lot am avut in anii aceia. Statea la pauza si sprijinea un stalp al gardului si privea spre teren, modest, stingher. Venise tocmai de la Arad pentru acel meci, iar in Bucuresti nu il asteptase nimeni si nu il baga nimeni in seama. Spre deosebire de ceilalti din Nationala 70, majoritatea rasfatatii tribunelor din Groapa, Giulesti ori Ghencea sau Republicii. Eu eram adolescent la vremea aceea si aveam in fata idolul meu fotbalistic. Cu toate acestea nu am avut curajul sa ma duc sa-l abordez cu cateva cuvinte. Era prea sus, in mintea mea, pe un piedestal. Ca si azi…

    0
    0
    1. Cu tot respectul, Domide a fost un titular, cu el in echipa am jucat pe Wembley, ca nu a fost bagat in Mexic – ca si Dobrin- a fost mare nedreptate. Apoi, din nou a jucat titular, in calificarile de dupa Mexic. Dar aveti dreptate, este un om sensibil, modest dar,…cu suflet mare. Ma bucur ca il cunosc si ca il consider anmic.

      0
      0
      1. @ Cosmin, m-am referit strict la meciul acela 70 vs 80 cand am spus ca erau multi cu pretentii de titulari. In plus, din motive de „marketing” erau preferati, asa cum am scris, rasfatatii tribunelor bucurestene, pe undeva de inteles. Daca nu ma insala memoria, nici Emeric Dembrovschi nu a inceput titular, era la Timisoara pe vremea aia. Asta era soarta celor, putini, invitati de la cluburile din tara. Nu era vorba ca nu aveau valoare sau puteau fi ori ba titulari. La amicalele astea demonstrative, pentru a face casa plina (si au fost, daca va puteti imagina vreo 70,000 spectatori la un astfel de meci), fiecare invitat primea 10-15 minute spre 30-45. Functie si de cum se mai prezentau fizic (nu se punea problema la Gigi la 34 de ani), dar mai ales de ce vroia spectatorul-stapan sa vada. Ganditi-va ce generatie s-a nascut in 1945-1948, in afara de Domide: C. Dinu, M. Lucescu, E. Dembrovschi, Tataru II, A. Neagu, Dumitrache, Dobrin etc etc

        0
        0
  6. Jucator cu o tehnica si o viziune a jocului extraordinara,ambele picioare si un joc de cap excelent(ce regi sau brilianti care nu au ce cauta pe teren alaturi de el)de o modestie nemaiintilnita(avea timp sa stea de vorba cu tine oricand)Un meci excelent pe Wembley(alaturi de Gornea si ceilalti) si nu mai vorbesc de toata cariera.Dumnezeu sa-i poarte de grija,sa-i dea sanatate lui si familiei.
    God Bless!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button