UTA Arad

Expoziția aniversară „UTA Arad – 78 de ani” și-a deschis porțile la Sala Clio, rezultatul pentru fanii „roș-albilor” e spectaculos! + FOTO







A 78-a aniversare a „Bătrânei Doamne” e legată de expoziția specială găzduită de Sala Clio a Complexului Muzeal, de pe strada Horia (nr. 10). „Vinovați” pentru rememorarea în imagini, trofee, tricouri, fanioane, steaguri, insigne, articole din presă sau programe de meci sunt artiștii cu sânge „roș-alb”, Roxana Alexandra Barbu și Călin Giurgiu.


Cei doi au avut ideea unui astfel eveniment în urmă cu doi ani, dar restricțiile legate de pandemia de COVID le-a amânat planurile. La o cafea servită la începutul lunii februarie, Roxana, responsabilă pentr ultimele coregrafii ale galeriei arădene, dar și alte picturi tematice în incinta stadionului „Francisc Neuman” sau chiar în oraș și Călin, pasionatul restaurator de fotografii din vremurile de glorie în cadrul proiectului ”UTA în culori”, au decis să se mobilizeze pentru implicarea colecționarilor, copiilor sau nepoților foștilor jucători sau conducători ai clubului fanion a Aradului. Iar rezultatul e spectaculos și a fost văzut pe viu luni seară de zeci de fani ai sextuplei campioane a României.


„Piesa de rezistenț㨠a vernisajului poate fi considerat trofeul Cupei României din 1948, ce poate fi admirat chiar în săptămâna în care UTA își joacă, la Cluj, împotriva Universității, accesul în finala competiției KO. De asemenea, a fost expusă și o cărămidă din fundația stadionului original, inaugurat pe 1 septembrie 1946, cu ocazia victoriei (1-0), cu Ciocanul. De efect și cele șase tablouri înrămate cu echipa UTA-ei din anii în care s-a câștigat campionatul, 1947, 1949, 1950, 1954, 1969 și 1970. Evident, „momentul Feyenoord”, adică eliminarea din Liga Campionilor a campioanei lumii în toamna anului 1970, e și el bine creionat în imagini și obiecte. Mai există și un perete dedicat sută la sută suporterilor și istoria lor alături de UTA.

În deschiderea evenimentului au vorbit artizanii Roxana Barbu și Călin Giurgiu, Attila Brosovszki, Sorin Botiș și Erico da Silva, din partea clubului UTA, dar și Claudiu Negru, noul președinte al Suporter Club UTA într-o seară în care s-a pus butonul de pauză în conflictul fani – conducerea grupării „roș-albe” din respect pentru glorioasa istorie a clubului arădean și a celor care au readus-o pe tapet.

Expoziția va fi deschisă marți (25 aprilie) și miercuri (26 aprilie) între orele 9 și 17. Muzeul percepe o taxă de intrare de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru pensionari și 2 lei pentru copii.



 

FOTO: Compexul Muzeal Arad (Nelu Scripciuc)

2 comentarii

  1. Impune mult spațiul generos și aranjamentul de ținută. Evenimentul e notabil și totuși se simte aerul peren de club cu ștaif. Nu suntem o națiune care păstrează în podul casei lucrurile bunicilor. Unde sunt celebrele mingii greoaie care deveneau în noroi, medicinale , macheta vechiului Neuman, obiecte de lucru ale Baronului.? Pretenții adevărat exagerate, dar juste pentru muzeu. Aici vorbim doar de aspectul de fotografie și nu facem un caz. La muzeul promis odată ar fi avut loc un decor de birou din fosta uzina cu mobilierul aferent și chiar un colt de lucru gen muzeu cu figuri de ceara cu textilisti aplecați asupra unui utilaj de epoca. De aici a pornit, ideea de fotbal, nu de la o covrigărie. Pretenții occidentale.? Am zice de Europa unui Amsterdam sau Viena.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button